Ugrás a tartalomra

Kóbor kutyák tizedelik a juhállományt

2021.01.10
16:25
Forrás
Pannon RTV
Alig, hogy magunk mögött hagytuk a 2020-as évet, az új esztendő máris nehézségeket hozott a muzslyai jószágtenyésztőknek.

Az első idei juholtás zajlott a muzslyai réten álló hodályban. A munkából kiveszi a részét az egész Palatinus-család. Számvetést is készítenek arról, hogy az év első napjaiban mekkora kárt tettek a kóbor kutyák a nyájban.

Palatinus Ervin, gazdálkodó: "Egy hét alatt megfojtottak húsz anyajószágot, meg legalább egy tizenöt-hat kisbárányt is. Két éjszaka betörtek, bár be vannak csukva a jószágok, betörtek az istállóba és megcsinálták a kárt."

Az elpusztult állatokat a helyi köztisztasági vállalat szállítja el. Sok a sérült juh is. Kártalanításra azonban nem lehet számítani. A kutyák randalírozásának megállítása sem lesz egyszerű. Ugyanis nincs, aki befogná a kóbor ebet a réten. A vadászok meg nem lőhetnek a falu közelében.

"Itt csak föl kell hívni a lakosok figyelmét arra, hogy ha van kutyájuk, amit nem akarnak megtartani, akkor ne eresszék a falu végére ki, mert utána, ami nekik könnyebb lesz, az másoknak nagy kár bír lenni."

Pannon RTV

A muzslyai rét termőföldben szegény, csak jószágtartásra alkalmas.

"Kihasználjuk a földeket kaszálóra, herét vetünk, silókukorica az megterem benne. Búzát vetünk, hogy legyen szalma is. Úgyhogy a jószágnak az eledelt bebírjuk biztosítani."

Ezért minden támogatás fontos - teszi hozzá a gazdálkodó. A mezőgazdasági minisztériumtól kapott segítség is. Bár a jószágtartók szerint a támogatás egy része a vágóhidaké lesz.

"Mióta van támogatás ők körülbelül annyival levették vágójószág élősúlyának az árát. Úgyhogy megint a támogatás rossz helyre megy. Ez gond."

Palatinusék ötven anyaállattal kezdték. Induláskor a Prosperitati Alapítványnál nyert támogatás is segített nekik. Jelenleg 170 württembergi juhuk van. Az idénre továbbiak beszerzését tervezik. A hodályban 300 juh számára van hely.

kóbor kutya
juh
támadás
gazdaság
kár
Muzslya

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.