Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kondérokban rotyogott a töpörtyű

2020-02-29
15:15
2020-02-29
19:00
Forrás
Pannon RTV
Friss töpörtyű illata lengte be a szabadkai Pescsara Helyi Közösség udvarát ma délelőtt. Negyedik alkalommal rendeztek Töpörtyűfesztivált. Csaknem 70 csapat mérte össze szakácstudományát.

Sindrity Mária és csapata a Pescsara Helyi Közösség képviseletében vett részt a versenyen: Már most harmadik éve veszünk részt a rendezvényen. Fontos a részvétel. Mi nem nyertünk, de a társaság meg az ismerkedés miatt jövünk ez a lényeges nekünk. Ha kapunk díjat, kapunk, ha nem, akkor csak fontos a részvétel.

A töpörtyűsütésen mindig jó a hangulat. Egyesek táncra perdültek. Bali Irén imádja a töpörtyűt:A versenyeken, amit Palicson rendeztek, eddig mindegyiken ott voltunk, egy ezüst és kettő aranyunk van, hát most megpróbálkozunk itt is. Nagyon sok a csapat, lehet, hogy itt nem lesz szerencsénk, de a barátkozás és a jó szórakozás kedvéért itt vagyunk.

Az asztalokról a disznótoros ételek, a sült szalonna, valamint a lila hagymás kenőmájas sem maradt el. Magosi Zsuzsanna, a VMSZ pescsarai szervezetének elnöke elmondta: A mai program a töpörtyűsütésről szól. A helyi közösség szervezte, és a mi csaptunk az idén először veszt részt rajta. Nem titkolt szándékunk az is, hogy amíg sülni fog a töpörtyű, addig az érdeklődőket, az idelátogatókat és természetesen a nekünk szurkolókat finom falatokkal szeretnénk megvendégelni.

67 kondérban rotyogott a töpörtyű. A résztvevő csapatok Magyarországról és Vajdaság több településéről érkeztek. Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere kiemelte:Hagyományőrző és közösségépítő üzenete van mindenféleképp. Tudjuk, hogy főleg a magyar családokban volt hagyomány, és magyar részeken a disznótorozás és a tepertő vagy a töpörtyű sütés szokásaink fenntartása. Ez az alkalom is azt támasztja alá, hogy ezek a hagyományteremtő családok, közösséget építő magyar emberek, akik ide kijöttek, közösségben gondolkodnak és a múltból a gyökereiket ápolva a következő generációnak átadva a töpörtyűsütés titkait.

A töpörtyűfesztivál minden évben meghatározó esemény a helyiek életében.

Töpörtyűfesztivál
Pescsara Helyi Közösség
Szabadka
disznótoros
kenőmájas
Magosi Zsuzsanna
Horvát Tímea

Most

22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.