Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Környezetvédelmi téma a Palicsi Filmfesztivál kísérő programjaként

2021.07.20
18:31
Forrás
Pannon RTV
A résztvevők az észak-bácskai körzet hulladékgazdálkodási koncepciójáról beszélgettek.

Mint elhangzott, Szabadka az ország legkorszerűbb regionális hulladéktárolójával dicsekedhet, de még mindig próbaüzemel. Meddig tart ez, és mikor indul be a szelektív hulladékgyűjtés, erre voltak leginkább kíváncsiak a jelenlevők.

A környezetvédelmi beszélgetésen elhangzott, hogy a hulladéknak csak mintegy tíz százaléka kerül újrafeldolgozásra, mivel a háztartási hulladék szelektív gyűjtése még nem kezdődött el Szabadkán. Ehhez az első feltétel, hogy minden háztartásnak két szemeteskukát biztosítsanak, a zöld mellé egy kéket is.

Nikola Jovičić,a  Köztisztasági és Parkosítási KKV fejlesztési vezetője: "Jelenleg a vállalatunk raktárában tizennégyezer-ötszáz ilyen szemeteskuka van. Ellenben még mindig nem állunk készen arra, hogy ezeket szétosszuk a háztartások között, mivel nincsenek megfelelő járműveink és elég emberünk sem. Remélem, hogy hamarosan ez is meglesz, és megkezdődhet a hulladék elsődleges szelektálása."

Pannon RTV

Az új városi rendelet teljes mértékben tartalmazza a regionális hulladékgazdálkodási koncepciót, és tételesen kitér arra, kinek mit kell tennie az átmeneti időszakban, hogy ez a rendszer belátható időn belül életre keljen.

Žika Reh, a Környezetvédelmi Szolgálat vezetője: "Ez az a koncepció, amely szerint többé nem lehet használni az ellenőrizetlen szeméttelepeket, és az összes hulladékot a regionális hulladékgazdálkodási központban kell lerakni, ahol a másodlagos válogatást végzik. Előtte pedig a háztartásokban is szét kell válogatni a hulladékot a kék és zöld szemeteskukákba."

A Regionális Hulladéktároló Kft. előrehaladott fejlesztési szinten van, és a próbaüzem után várhatóan már tartós engedéllyel fognak dolgozni – mondta Gligor Gellért, a vállalat igazgatója.

Gligor Gellért, Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója: "Nagyon fontos lépés, amit kiemelnék, hogy eddig a Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. szabadkai szinten magában a hulladékról szóló határozatban egy olyan szerepet kapott, ahol már elismeri valójában azt, hogy mik a munkafeladatai. Tehát azt, hogy a hulladékot a következőkben regionális szinten és Szabadka hatáskörében is, a hulladékgazdálkodásában az elhelyezést és a kezelést a hulladéklerakó végzi."

Ezt a rendeletet május 6-án hozta meg a szabadkai képviselő-testület. Várhatóan a többi önkormányzat is meghozza hamarosan ezt a fontos dokumentumot, ami már egy fontos lépés lesz ahhoz, hogy beinduljon a 100%-kos kapacitású munka – tette hozzá az igazgató.

környezetvédelem
Regionális Hulladéklerakó Kft.

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.