Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Korszerűsítik és bővítik a szennyvíztisztító-telepet Magyarkanizsán

2019-09-19
12:15
2019-09-19
16:35
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb olyan beruházása zajlik Magyarkanizsán, amely IPA program keretében valósulhat meg.

Növelik a meglévő berendezések kapacitását, sőt hatékonyabb lesz a víztisztítás is.

A tisztított víz főként a magyarkanizsai Nagyrét mezőgazdászainak munkáját könnyíti meg. A földművesek ugyanis öntözésre használják a vizet. „Segít a locsolás szempontjából és tisztább lesz a környezet is. A szagok már eléggé kellemetlenek voltak, úgyhogy jól jön a fejlesztés” - mondta Takács József mezőgazdasági termelő. Apci István helyi gazda is egyezett a véleményével: „Ez mindennek jobb lesz. Tiszta lesz a víz, nem lesz olyan piszkos, nem lesz szennyezett.”

A munkálatok első fázisa a szennyvízelvezető csatorna kiépítése volt. Most a jelenlegi 7,5 ezer fogyasztó ellátásra alkalmas vízellátó-rendszer kapacitását dupláznák meg. „Egy 15000 lélekszámú lakosság szükségleteit kielégítő tisztítómű épül, amely arra hivatott, hogy az eddigi kapacitást megnövelje. Az eddigiekben a lakosság hatvan százaléka csatlakozott rá a szennyvízelvezetőre, de a most épülő berendezés akkor is megfelelő lesz, amikor a település össz lakossága használja majd a rendszert” - magyarázta Takács József, a Tiszamenti Vízművek Kft. munkatársa.

A kapacitásnövelés mellett a tisztító a szennyvíz minőségén is javít majd, ami környezetvédelmi szempontból is jelentős - emelte ki Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester: „Környezetvédelmi értékekkel is rendelkezik, hiszen tudjuk, hogy a tisztított szennyvíz a legvégén a Tiszába ömlik. Ilyen értelemben nagyon fontos számunkra, hogy a víz minél tisztább legyen.”

A beruházás összértéke 1 millió 900 ezer euró, ami a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A munkálatok várhatóan tavasszal fejeződnek majd be.

szennyvíztisztító
Magyarkanizsa
IPA projekt
felújítás
korszerűsítés

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.