Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Korszerűsítik a majdányi általános iskolát

2020.09.25
11:19
2020.09.25
16:17
Forrás
Pannon RTV
Új nyílászárókkal és játszótérrel bővült a majdányi általános iskola épülete, két tantermet felújítottak.
Pannon RTV/Huszár Dániel

Új, energiahatékony nyílászárók, frissen kihelyezett játszótéri elemek, és frissen festett falak - félmillió dináros fejlesztés valósult meg a majdányi általános iskolában. A fejlesztés a Magyar Nemzeti Tanács támogatásából valósult meg. Az MNT, a törökkanizsai önkormányzat, valamint az oktatási intézmény illetékesei ma megtekintették a fejlesztéseket, majd arról egyeztettek, hogy milyen további lehetőségek rejlenek az együttműködésben. Svetlana Tamaši Jevtić, a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatója elmondta, az épület nagyon régi, szükség volt már felújításra.

„Hatalmas segítséget kaptunk a Magyar Nemzeti Tanácstól. Megjavítottuk a külső homlokzat egy részét, hat ablakot, a tantermek benti falait. Nagyon örültünk, mert csütörtökön egy szép játszóteret is felállítottak. Ez nagyon sokat jelent nekünk, az iskolásoknak és óvodásoknak is, mert a faluban nincs konkrét hely a gyerekek gyülekezésére, így itt lehetnek az iskola udvarában. Hatalmas köszönet az MNT-nek.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A fejlesztés megvalósulásában a törökkanizsai önkormányzat közvetítő szerepet töltötte be az iskola és az MNT között.

Újhelyi Nándor, elnök, KKT, Törökkanizsa: „Valamikor augusztus közepén derült ki, hogy napközis foglalkozás lesz ebben az iskolában, köszönve a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola vezetőségének, beindult az új formája az oktatásnak, hiszen itt még ilyen nem létezett. Ezzel párhuzamosan megteremtődtek a feltételek arra is, hogy az óvodai tagozat újranyíljon itt, Majdányon. Egyrészt, mert a szülők kérték, van elegendő gyerek, másrészt, mert az MNT támogatásának köszönve megteremtődnek az alapvető feltételek.”

A fejlesztés ezzel nem fejeződött be, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy az év végéig további ablakokat is kicserélnek az épületen.

„Egy kis falu, egy kis közösség ilyenkor érzi igazán, itt a határ közelében, hogy mit jelent az emberekre odafigyelni. Mit jelent a legkisebb közösséget is megbecsülni, hogy egy közösség megmaradjon, ahogyan itt, és nagyon jól esett, hogy pont a szerb igazgatónő mondta ki, hogy templom és iskola nélkül nem lehet ezeket a közösségeket megtartani. Ha a mi programunkat nézzük, akkor csak az lehet, hogy minden alkalmat, lehetőséget megtalálni arra, hogy ezeket a kis magyar közösségeket megerősítsük.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A gyerekek nem sokat teketóriáztak, rögtön birtokukba is vették az új játszóteret.

Majdány
iskola
MNT
tanterem
nyílászáró
játszótér
Törökkanizsa
Hajnal Jenő

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.