Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A košarei csatára emlékeztek a Szabadkai Városházán

2019-04-23
11:53
Forrás
Pannon RTV
A košarei csatára emlékeztek hétfőn a Szabadkai Városháza dísztermében, ahol az 1999. április 9-i eseményeket idézték fel a harcban résztvevő egykori jugoszláv katonák.

A jugoszláv-albán határon fekvő határvárost a Koszovói Felszabadítási Hadsereg csapatai tüzérségi támadás alá vették, majd még aznap elfoglalták az ottani szerb katonai bázist. A visszavonuló szerb csapatok 23 katonát veszítettek, köztük a szabadkai Dejan Perićet is, akit Bogdan Laban szabadkai polgármester nyitóbeszédében hősként méltatott. A településtől nem messze alakította ki a jugoszláv hadsereg a második védelmi vonalat, amit az albánok már nem tudtak bevenni többszöri támadás ellenére sem. 1999 májusában a Koszovói Felszabadítási Hadsereg a NATO segítségével indított offenzívát, de így sem sikerült a védelmi vonalat áttörni, azt csak a háború lezárásával adták fel a jugoszláv csapatok. Jugoszláv oldalon a veszteség 108 katona volt.

Szabadka
kosarei csata

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:48

(M)elegünk lesz!

A következő napokra citromsárga riasztást adott ki Szerbia egész területére a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.

Népszerű