Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Köszönetet mondott a Bunyevác Nemzeti Tanács Szabadkának

2021.03.08
12:58
2021.03.08
16:09
Forrás
Pannon RTV
Köszönetét nyilvánította ki a Bunyevác Nemzeti Tanács, amiért hivatalosan használatba kerül a bunyevác nyelv Szabadkán.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hosszú évek munkája előzte meg azt, hogy a bunyevác nyelvet hivatalosan is elismerjék Szabadkán.

Suzana Kujundžić Ostojić köszönetét fejezte ki Szabadka polgármesterének és a VKT-nek, hogy megszavazták a város alapszabályának módosítási indítványát. Ez később lehetővé teszi majd a bunyevác nyelv hivatalossá válását. A Bunyevác Nemzeti Tanács elnök elmondta, a nyelvük megőrzése érdekében, különböző kutatásokat végeztek annak jellegzetességeit feltárva.

„Két héttel ezelőtt ünnepeltük a nemzeti tanács 18 éves működését, ebből a 18-ból, 15 éven át a nyelvi szabványosítással foglalkoztunk. Már maga a nyelvhasználat oda vezetett bennünket, hogy léteznie kell egy szabványosított módnak, amelyet használunk olvasóink és hallgatóink irányában, mivel saját médiát fejlesztettünk ki. Tankönyveket kell írni, mivel a bunyevác beszéd, és később mint nyelv az iskolákban már 15 éve jelen van. Tehát ezek mind azok az okok, amelyek a nyelv egységesítéséhez vezettek.”

Mirko Bajić hangsúlyozta, a bunyevácok számára történelmi pillanatok ezek. A Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke kiemelte, a VKT döntése értelmében egyértelművé vált mindenki számára, hogy a bunyevác közösség őshonos nemzeti kisebbség Szerbiában.

„A bunyevác népnek megvan a neve, nemzeti státusa, kultúrája, hagyománya és nyelve. Csak emlékeztetek mindenkit, aki ezt tudja, hogy ebben a városban bunyevácul régen is beszéltek, és ma is beszélnek.”

Nem mindenki fogadta felhőtlen örömmel a VKT döntését. A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, Tomislav Žigmanov szerint a bunyevác nyelv nem létezik, az csak egy dialektus, a bunyevácok háromnegyed része pedig horvátnak vallja magát.

Gordan Grlić Radman, horvát külügyminiszter szerint a bunyevác nyelv elismerésével veszélybe kerülnek a vajdasági horvát közösség jogai, azáltal pedig a horvát-szerb viszonyok fejlesztése is.

Bunyevác Nemzeti Tanács
bunyevác
Szabadka
köszönet

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű