Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Kucor Dejan

Koszorúzás, alkalmi műsor és közös ima - 1956-ra emlékezett Zentagunaras

2022.10.24
14:46
2022.10.24
16:28
Forrás
Pannon RTV
A temetőben található emlékhelynél felidézték dr. Rajki Márton, zentagunarasi kötődésű 56-os mártír életét és forradalomban betöltött szerepét.

Koszorúzással, alkalmi műsorral, közös imával emlékeztek Zentagunarason az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc 66. évfordulójára.

A 2020-ban emeltetett zentagunarasi háborús emlékhelynél felcsendült a himnusz. Vass Árpád, a topolyai községi képviselő-testület zentagunarasi tagja mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte dr. Rajki Márton személyét, aki 1956-ban az újpesti Forradalmi Bizottság elnöke, a Keresztényszocialista Párt alapító tagja, majd a megtorlások áldozata lett. „Zentán született, viszont Zentagunarasról származnak Rajki Mártonék. Ez a forradalom tulajdonképpen a nemzetnek egy fontos lépése és tulajdonképpen bármitől függetlenül, nem számít, hogy szegény vagy gazdag, egy nemzet vagyunk és egy nemzetért harcolunk és szabadságunkért és ez fontos.”

A helyi Október 18. Általános Iskola diákjai valamint a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület közreműködésével szavalatok, történelmi beszámoló hangzott el. Magyarságunk, szabadságunk ma is fontos, ezt üzenik megemlékezéseink is - véli Kisimre Szerda Anna, az MNT tagja. „Az 1956-os forradalom, ugyanúgy, ahogy minden szabadságharc üzenete az, hogy álljunk ki bátran magyarságunkért, szabadságunkért, függetlenségünkért. Ezek az 56-os hősök, az 56-os forradalom résztvevői mind ezt tették és nekik is köszönhetjük azt, hogy ma itt vagyunk, szabadok vagyunk és magyarok vagyunk.”

Szakály József, topolyai plébános vezetésével közösen imádkoztak az áldozatok lelki üdvéért. A szabadkai magyar főkonzulátus, az MNT, a VMSZ, a topolyai önkormányzat és a zentagunarasi helyi közösség képviselői megkoszorúzták a háborús emlékhelyet.

Zentagunaras
Topolya
1956-os forradalom és szabadságharc
Vass Árpád
Kisimre Szerda Anna

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.