Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

"Kötelességünk az elhurcoltakra való emlékezés"

2021.04.26
15:45
2021.04.26
15:56
Az újvidéki és bácskai zsidók deportálásának 77. évfordulójára emlékeztek Újvidéken a helyi zsinagógánál elhelyezett emléktáblánál.

Milan Đurić, a város alpolgármestere alkalmi beszédében kiemelte, az elhurcoltakra való emlékezés kötelességünk, nemzedékről-nemzedékre továbbítanunk kell, hogy ilyen bűntettek többé soha ne történhessenek meg.

Az Újvidéki Zsidó Hitközség nevében Mirko Adam helyezte el a kegyelet virágait. A második világháború alatt a többezres létszámú zsidó közösség csaknem teljesen eltűnt. A háború végére Újvidéken csupán 20 zsidó maradt, az elkövetkező hónapokban még néhány százan hazatértek, de a túlélők többsége a későbbiekben Izraelbe vándorolt ki.

Újvidék
zsidóság
deportálás
megemlékezés

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.