Ugrás a tartalomra

Közlekedés, bűnözés és városbiztonság Palicson

2023.06.14
16:17
2023.11.17
14:58
Forrás
Pannon RTV
Tudományos konferencia kezdődött Palicson. Két nap alatt a szakemberek több mint 20 beszámolót hallgathatnak meg.

A tanácskozást dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke nyitotta meg, aki ismertette a település történelmi és jelenkori közlekedési kuriózumait, érdekességeit.

Nagy előrelépések és fejlesztések történtek az elmúlt 15 évben Szabadka Város vasúti- és közúti közlekedésfejlesztésének terén, mondta dr. Pásztor Bálint a konferencia megnyitóján. Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ismertette: megépült az Y-elágazás, a két felüljáró, új határátkelők megnyitására is sor került. A vasúti infrastruktúrán is meghatározó változásokat, fejlesztéseket hajtanak végre.

„Baja felé is épülni fog a vasút és nagy léptékben épül a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal éppen most a mi városunk területén. Lehet azt mondani, hogy ez a vasúti infrastruktúra, de ez azért fontos, mert mindez az utainkat tehermentesíti és azt eredményezi, hogy valamivel kisebb lesz a forgalom. Habár egy olyan adatot is el lehet mondani, hogy addig, amíg a hatvanas években Szabadkán 5000 bejegyzett gépjármű volt, jelen pillanatban ez a szám 35 ezer.”

Szerbia-szerte közlekedési balesetekben az elmúlt hat hónapban csaknem 200 ember vesztette életét. Az alkohol vagy kábítószer hatása alatt, valamint az agresszív vezetéssel összeköthető balesetek száma növekvő tendenciát mutat az országban.

Dragan Obradović, bíró, Felső Bíróság, Valjevo: „Egyik javaslat az lesz, hogy az agresszív vezetés, amely eddig szabálysértésnek minősült, váljon bűncselekménnyé. Csak magában váljon bűncselekménnyé, ha nem is következik be miatta bűntett, nem okoz testi sérülést, nem halálos kimenetelű, nem okoz nagyobb anyagi kárt, de ha valaki 250 kilométeres óránkénti sebességgel vezet, mint amilyen eset vasárnap történt, méghozzá 1,35 ezrelékes véralkoholszinttel, akkor ez az ember potenciális gyilkos az utakon.”

Ivana Stevanović, a Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet igazgató azt mondta, minden bizonnyal szigorodnak majd a szabálysértési büntetések Szerbiában a közeljövőben. „Mindig hangsúlyozom, még mielőtt a büntető eljáráshoz nyúlnánk, mert szeretjük változtatni a büntető törvénykönyvet, ami nem mindig jó, mert következetesnek kell lennünk, különösen a büntetőjogban. Jól át kell gondolni, ha úgy ítéljük meg, hogy erre szükség van akkor igen, de hangsúlyozom, mindenekelőtt a megelőzésen kell dolgoznunk. Olyan szabályaink kell legyenek, amelyeket mindenkire ugyanúgy és egyformán vonatkoznak majd.”

A Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet 34. alkalommal szervezte meg a tudományos konferenciát.

Palics
Dr. Pásztor Bálint

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.