Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Közvita a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételéről Szabadkán

2021.04.23
12:14
2021.04.23
16:14
Forrás
Pannon RTV
Közvitát tartottak Szabadkán a város alapszabályának módosításáról. A bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének folyamata kapcsán szervezték meg a vitát a Városháza dísztermében.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Elhangzott, akár már a Városi Képviselő-testület soron következő ülésén napirendre kerülhet Szabadka alapszabály-módosítás tervezetének véglegesített változata, amellyel a bunyevác nyelv lenne a negyedik hivatalos nyelv az észak-bácskai városban.

A közvitára 88 javaslatot küldtek be előzetesen - mondta a nyílt ülés házigazdája, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke. Sokan azonban vita közben is szót kértek. A közvitán a horvát és a bunyevác nemzeti tanácsok elnökei mellett a két nemzeti közösség ismert közéleti személyiségei, valamint a Városi Képviselő-testület néhány tagja is részt vett.

Elsőként Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke szólalt fel, aki egyben önkormányzati képviselő is. Megismételte álláspontját, hogy a bunyevác nyelvről értelmetlen vitázni, mert szerinte a cél a horvát nemzeti közösség megosztása.

„Létezik, mint beszéd, létezik, mint nyelvjárás. Ez a horvát nyelv úgynevezett nyugati dialektusa. Ez az egyetemes horvát nyelv része.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A közvita során Dragan Kopunović, a Bácskai Bunyevácok Szövetségnek tagja, és önkormányzati képviselője reményét fejezet ki, hogy a mostani közvitát követően már a Városi Képviselő-testület következő ülésének napirendjére kerülhet Szabadka város alapszabályának módosítása.

„A bunyevácok évszázadok óta itt élnek. Van nyelvük és nemzeti tanácsuk, amely gondot visel a bunyevácokról. Van zászlónk, címerünk, himnuszunk, ünnepi szerzeményünk, a bunyevác nyelv pedig az általános iskolákban már 15 éve jelen van.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke is azt emelte ki, hogy a bunyevác egy élő nyelv.

„Mi egyszerűen szabványosítottuk a nyelvünket, nem akarva ugyanakkor senkitől sem semmit elvenni. De mindenképpen őrizni akarjuk azt, ami a miénk.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Sava Stambolić, Szabadka polgármesterének kabinetfőnöke szerint a bunyevác nyelv hivatalos használatba helyezésének alapja a bunyevác nemzeti közösség jogainak elismerése.

„A célunk ezzel az volt, hogy a bunyevác nemzeti közösség hosszú idő után egyenrangú helyzetbe kerüljön a többi, jelentősebb számú nemzeti közösséggel, akik Szabadkán élnek.”

A tíz évvel ezelőtti, 2011-es népszámlálás szerint Szabadka területén csaknem hétezren tekintik anyanyelvüknek a bunyevácot - hangzott el a közvitán.

Szabadka
közvita
bunyevác
nyelv
hivatalos
használat
Tomislav Žigmanov
elnök
Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége
Dragan Kopunović
tag
Bácskai Bunyevácok Szövetsége
Suzana Kujundžić Ostojić
polgármesteri kabinetfőnök
Bunyevác Nemzeti Tanács
Sava Stambolić

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű