Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Külföldi alkotók nélkül tartották meg a fafaragó tábort Oromhegyesen

2020-08-16
10:09
2020-08-16
10:15
Forrás
Pannon RTV
Szerényebb körülmények között ugyan, de megszervezték a X. Nemzetközi Fafaragó Tábort Oromhegyesen.

Az idei évben öt helybéli alkotó vett részt a munkában és a terv az, hogy az elmúlt évek alatt elkészült műveket restaurálják. Ám a hagyományokhoz híven a magyarkanizsai önkormányzat is bővül egy ajándék paddal.

A tervek szerint az elmúlt kilenc évben elkészült szobrokat és domborműveket festik újra és javítják ki. Beszédes Emese még csak középiskolás, de már harmadszor vesz részt a táborban. Elmondta, az elmúlt három évben nagyon sokat tanult a fafaragás művészetéről.

"Nem kezdtem azonnal a fafaragással, hanem kisebb munkálatokkal foglalkoztam, utána rám merték bízni az egészet. Dombormű faragással kezdtem, a padok faragását csináltam, utána pedig más munkálatokban is segítettem. Harmadik alkalommal vagyok itt. Idén már több mindennel is foglalkozom, a kopjafákat tanulmányozom most."

A tervezett restaurálások mellett az idei táborban megkapta végleges helyét a tavaly elkezdett, és a nemrégiben befejezett ember nagyságú Krisztus-szobor is. Az alkotás ezentúl az oromhegyesi fafaragó tábor székhelyét, az alkotóházat díszíti. Az önkormányzat számára egy padot is készítettek – emelte ki Erdélyi István, az oromhegyesi Ulmus Egyesület elnöke.

"Négynapos tábort terveztünk. Sajnos az idő közbeszólt, nem tudtunk mindent egyszerre átfesteni, de a jövő héten két napig még a szobrokat javítjuk, átfestjük, valamint készítettünk egy padot, amire felírtuk az elmúlt 9 tábor résztvevőinek a névsorát. Vannak szlovéniai, szlovákiai és magyarországi fafaragók és ezt az önkormányzatnak szeretnénk ajándékozni, mint egy emléket az elmúlt 10 évből."

A tábor az Ulmus Egyesület szervezésében valósult meg és Magyarkanizsa önkormányzata, valamint Oromhegyes helyi közössége támogatta.

fafaragás
tábor
Oromhegyes
ajándék

Most

18:26

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű