Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kulturális rendezvénysorozat Magyarország és Szerbia között

2022.01.24
13:01
2022.01.24
16:39
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan elkezdődik Az Ifjúság és az örökség elnevezésű IPA projekt, amelynek keretében kulturális rendezvénysorozat valósul majd meg Magyarország és Szerbia között.

A program a legfiatalabbakat célozza meg. A projekt költségvetése több mint 130 ezer euró. A projektbe magyarországi és szerbiai kulturális intézmények kapcsolódtak be. Április végéig Szegeden és Újvidéken tartanak majd műhelymunkákat a fiataloknak. Tijana Palkovljević Bugarski, vezető, Szerb Matica Galéria: „A galéria szerepe az, amit általában is csinál, mégpedig a fiataloknak, vagyis a gyerekeknek és tinédzsereknek szóló programok szervezése. Bemutatni, hogy a múzeumokban, galériákban és általában a kulturális intézményekben való tartózkodás és a programokon való részvétel nem csak hasznos és fontos, de szórakoztató is.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Vajdasági Múzeum a legfiatalabb látogatókra igyekszik majd koncentrálni. Szeretnék megmutatni a múzeumlátogatás szépségeit. Tijana Stanković Pešterac, igazgató, Vajdasági Múzeum: „Mi jelentősen hozzájárulunk a fiatalok kulturális szokásainak kialakításához, és ezzel általában tudatosítjuk a kulturális örökség nemzetünkben betöltött fontosságát.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A kulturális örökség elsősorban identitásunk része, de gazdasági szempontból is lényeges - hangsúlyozta Stanislav Radulović, a tartományi kulturális titkárság altitkára. „Célunk, hogy a fiataloknak új perspektívát, és új ismeretek kínáljunk a lehető legjobb eredmények eléréséhez. Alig várjuk a projekttel kapcsolatos minden további programunkat, és reméljük, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi azok megvalósítását.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A projekt költségvetése több mint 130 ezer euró, az Európai Unió ebből több mint 110 ezer eurót biztosított.

Újvidék
Szeged
IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Szerb Matica Galéria
Vajdasági Múzeum
Szerbia
Magyarország

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.