Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lelassult az élet Belgrádban

2020.11.27
17:09
2020.11.27
18:26
Forrás
Pannon RTV
Félig üres autóbuszok, kevesebb mozgás, maszkot viselő emberek mindenhol – ilyenné váltak a mindennapok Belgrádban.

A napról napra súlyosbodó járványhelyzet miatt a szerb fővárosban úgy tűnik egyre többen veszik komolyan a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedéseket és alkalmazkodnak azokhoz. Vannak ugyanakkor olyan intézkedések, amelyek nem csak Belgrádban, hanem országos szinten is megosztották a közvéleményt, ilyen például az online oktatásra való átállás.

Továbbra is Belgrádban regisztrálják a legtöbb koronavírusos beteget. Napi szinten kétezer körül mozog az újonnan felfedezett fertőzöttek száma. Az utcákon egyre többen viselnek maszkot, a bevásárlóközpontokban és a piacokon pedig a megszokottnál jóval kevesebb embert lehet látni.

A fővárosi tömegközlekedésben az tapasztalható, hogy az utasok többsége betartja az előírásokat és viseli a maszkot. Az autóbuszok most fele annyi utast szállíthatnak, de több járat indul és emiatt nincsenek fennakadások.

Kušević Milijana: "Nincs tömeg az autóbuszokon. Sűrűn utazom Obrenovacra és Sremčicára, és csak egyharmada van az utasoknak a buszon, nincs tömeg. Egymás után indulnak a buszok, minden biztosítva van. Csak nekünk kell még jobban viselkednünk."

Pannon RTV

Belgrádban főleg az idősebbek tartanak be minden járványügyi előírást, a szabályszegés inkább a fiatalokra jellemző. De közülük is napról napra egyre többen veszik komolyan az intézkedéseket.

Viktor Ožegović: "Főleg arra vigyázok, hol kell maszkot hordani. Igaz, amikor elkezdődött a járvány nem hittem el, hogy létezik a vírus, hazugságnak gondoltam. De mostanra megértettem, hogy mindez igaz, és azóta betartom az előírásokat."

Vajon a belgrádiak hogyan vélekednek az online oktatás újbóli bevezetéséről. Ez az intézkedés nem érinti az alsós tagozatokat, illetve az óvodákat sem, ami miatt a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója is felszólalt, követelvén, hogy az elsőtől negyedik osztályos általános iskolásokat is állítsák át online tanrendre.
"Tudja mit, én ezt ellenzem. Ahhoz a generációhoz tartozom, amely minden élőben élt meg, az ölelést, a csókot, a társalgást. Minden elmúlik, ez az időszak is el fog múlni."

"Mindenkinek át kell térni. Nem tehetünk különbséget kicsi és nagy gyerekek között. Amíg ilyen a helyzet a legjobb opció mindenkinek áttérni az online oktatásra."

Vicsek Annamária oktatási államtitkár stábunk megkeresésére elmondta: az alsó tagozatos gyerekek esetében akkor eredményes az oktatási, nevelési folyamat, ha a tanítóval közvetlen kapcsolatban történik. Az Oktatási Minisztérium erről a tavaszi rendkívüli állapot idején bizonyosodhatott meg leginkább – hangsúlyozta.

"Ekkor láttuk egy idő után, hogy mennyire hiányzik, különösen a kicsik esetében, a fiatal korú gyermekek esetében az, hogy rendszeres kapcsolatot tudjanak kialakítani, illetve tartani a tanítókkal. Ezért van most ez a döntés, hogy az alsó tagozatosok továbbra is rendesen járjanak. Természetesen itt továbbra is nagyon kell figyelni a biztonsági óvintézkedésekre."

A maszkhasználat, a rendszeres fertőtlenítés, a fizikai távolságtartás továbbra is kötelező előírás lesz azokban az oktatási intézményekben, ahol élőben folyik az oktatás – mondta el Vicsek Annamária. Az oktatási államtitkár kiemelte, hogy ez a döntés mindössze a következő néhány hetet foglalja magába, december 21-től január 18-ig ugyanis téli szüneten lesznek a gyerekek.

Belgrád
koronavírus
intézkedés
busz

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.