Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ma van a fogyatékkal élők nemzetközi világnapja

2019-12-03
18:09
2020-02-10
17:13
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású rendezvényt tartottak Szabadkán, a Galleria Hotel Átriumában. Kisiskolások és idősebbek is bemutatták produkcióikat, valamint meséltek mindennapjaikról a látogatóknak.

Az előadás kedvéért Freddie Mercury szerepébe bújt Temesvári Szabolcs, a szabadkai Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola tanulója. Elmondta: „Együttest csináltunk most az elmúlt napokban. Nagyon sokat próbáltunk most, hogy működjön a mai napra. És akkor a végeredmény az nagyon szuperül sikerült.”

A diákoknak egyéni tanrendre és fejlesztőmunkára van szükségük. Gyógypedagógusok, illetve egyéb szakemberek foglalkoznak velük rendszeresen.

Hatvani Anikó, gyógypedagógus, Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, Szabadka: „Magyar órák, matematikák minden nap van, ez mellett pedig a tehetségekre és az olyan dolgokra helyezzük a hangsúlyt, amibe ők erősek. Ezért is tartom nagyon fontosnak az ilyen jellegű összejöveteleket, ahol ők meg tudják mutatni, hogy mennyire jók, mennyire örülnek neki és hogy mennyire fontos, hogy meg tudjuk osztani mással, hogy mire képesek.”

A rendezvény fő szervezője a szabadkai Gerontológiai Központ volt. Az esemény célja, hogy az emberek megismerjék a fogyatékkal élő emberek életét - mondta Nenad Ivanišević igazgató. Hozzátette: „A fogyatékosság nem szégyen. Ha valaki fogyatékkal él, vagy egy bizonyos fogyatékossága van, nem kell kizárni a közösségből, a társaságból. A sérült emberek tehát a társadalom szerves részét képzik, ők a polgáraink. Emberi tőkét, potenciált jelentenek. A szakemberek segítségével ezt képesek vagyunk kihozni belőlük, ezzel be tudjuk bizonyítani, meg tudjuk mutatni, hogy egyenlőek minden más polgárral, és azt is, hogy törődünk velük.”

A szabadkai Galleria Hotelben mintegy 5-5 percben mutatkoztak be az iskolai osztályok, valamint az idősebb generáció tagjai is. A fogyatékkal élők nemzetközi világnapjáról az ENSZ 1993 októberében hozott határozatot.

fogyatékkal élők
nemzetközi
világnap
Galleria Hotel
Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskola
Gerontológiai Központ
Szabadka

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.