Ugrás a tartalomra

Ma van a romák világnapja

2021.04.08
15:38
2021.04.08
18:18
Forrás
Pannon RTV
A világnap alkalmából a szabadkai városháza díszbejárata felé is kifüggesztették a roma zászlót. Szabadka Önkormányzata ezzel is jelezte, hogy továbbra is támogatja a roma közösséget.

Ilija Đukanović, városi tanácstag elmondta, hogy ebben az évben az önkormányzat egymillió 100 ezer dinárt fordított a szabadkai roma közösség helyzetének javítására, ami elsősorban tankönyvek vásárlásából állt. A városban három, Bajmokon és Csantavéren pedig egy-egy általános iskolában tanulnak roma nemzetiségű diákok. Hivatalosan 2959 roma él Szabadka területén, a közösség vezetőinek becslése szerint viszont a számuk 3500 és 4000 közé tehető.

Stevan Nikolić, roma koordinátor hangsúlyozta, céljuk, bekapcsolódni a közös jövő építésébe, és Szabadka is sokat tesz azért, hogy aktívan részt vehessenek a város életében.

„Nagyon fontos, hogy minden, ami eddig a civil szektoron keresztül történt, intézményesüljön. A végső cél az, hogy a roma közösség elmondhassa, mi Szabadka polgárai vagyunk, mi közös jövőt szeretnénk. Ma volt alkalmuk látni a Matko Vuković Általános Iskola igazgatónőjének kezdeményezését. Ők készítették ezt a kis házat. Ez a mi házunk. Ez a ház azt szimbolizálja, hogy Szabadka a mi városunk, a mi házunk, és minden jóakaratú ember háza.”

Szabadka
Ilija Đukanović
Stevan Nikolić
roma közösség

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.