Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Magyar állami támogatásból újítják fel a zentai Kis Zsinagógát

2021.04.15
15:40
2021.04.15
17:22
Forrás
Pannon RTV
Az év végére régi pompájában ragyoghat a zentai Kis Zsinagóga. A mindenki számára csak Partizánként ismert épület a munkálatok után új funkciót kap, és az eddig sportfunkciókat betöltő objektum ezentúl kulturális eseményeknek ad majd otthont.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A felújítási munkálatokat csütörtök délelőtt Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere, valamint Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is megtekintette. Szabados elmondta, hogy Zentán egykoron kétezres tagú zsidó közösség létezett, azonban mára mindössze egy-két család maradt.

Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „Ez a felújítás a következő nemzedékeknek, meg fog maradni egy jellem, egy épület, egy üzenet, hogy itt valamikor létezett zsidóság. A következő nemzedékeknek pedig megmaradt az, hogy a saját belátásuk szerint használják ezt az épületet, de időről időre gondoljanak azokra az emberekre, akik már nincsenek itt.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az épületet 1928-ban építették a szefárd zsidó hitközség részére. Különlegessége, hogy ez az utolsó meglévő szefárd imaház Vajdaságban.

Vatai István, a felújítás tervezője és műszaki ellenőre: „A felújítás során az épület teljes homlokzata fel lesz újítva, az eredeti állapotba állítjuk vissza. Az épület belső terei részben lesznek felújítva, ugyanis a belső terek új funkciót kapnak, ennek az épületnek nem lesz többé szakrális funkciója, hanem képzőművészeti galériaként fog működni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A belső munkálatok mellett az udvari részt és a kerítést is kicserélik majd.

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „100 százalékban magyar állami támogatásról van szó. 220 millió forintból valósulnak meg az építési munkálatok. Természetesen a kommunális csatlakozások, a tervdokumentáció elkészítése, ellenőrzése, ez pedig az önkormányzat feladata lesz.”

A munkálatok múlt héten kezdődtek, és várhatóan az év végéig eltartanak majd.

Zenta
Zsinagóga

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.