Ugrás a tartalomra

A magyar szabadságharc hőseire emlékeztek az óbecseiek is

2020.10.06
19:23
2020.10.06
19:39
Forrás
Pannon RTV
Óbecse határában is voltak áldozatai az 1848/49-es szabadságharcnak, az ő síremléküknél tartottak ma megemlékezést a belvárosi katolikus temetőben.

Katonai kórház és főhadiszállás is működött Óbecsén az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt. Damjanich János honvéd vezérőrnagy, az egyik vértanú itt képezte ki a szegedi 3. zászlóalj katonáit. A tábornok emlékét egy tábla őrzi a városban, az aradi vértanúk és az elesett honvédok hősiessége előtt pedig ma a belvárosi temetőben található síremléknél hajtottak fejet az emlékezők.

Az áldozatok lelki üdvéért Világos Miklós plébános mondott imát, majd Surányi Roland történész beszédében arra emlékeztetett, hogy az őszi megtorlásnak a 13 aradi vértanú mellett katonák, papok és politikusok is az áldozatai voltak.

Surányi Roland, történész, Óbecse: „Sem az aradi vértanúk mártírhalála, sem az első magyar miniszterelnök és a többi hős vértanúsága nem volt hiábavaló. A gyász az élet felé fordult, és az, ami 1848. március 15-én kezdődött el, végül a magyar polgárosodáshoz vezető kiegyezéssel teljesedett ki.”

Óbecsén nem csak a honvédsír emlékeztet az akkori eseményekre. Damjanich János honvéd vezérőrnagy Óbecsén képezte ki a szegedi 3. zászlóalj katonáit, akik a szenttamási harcokban estek át a tűzkeresztségen – ennek emlékét egy tábla őrzi a Than Emlékházban.

Kiss Igor, elnök, községi képviselő-testület, Óbecse: „Itt Óbecsén különösen nagy jelentősége van az aradiak közül Damjanich Jánosnak, aki a szabadságharc ideje alatt három hónapot töltött itt Óbecsén, itt volt a hadiszállása és innen irányította a hadseregét. A tavalyi év folyamán újra közszemlére tettük azt az emléktáblát Damjanich születésnapján, amely megjelölte azt a házat hosszú évtizedeken keresztül, amelyben volt az ő hadiszállása.”

A megemlékezésen a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai tartottak rövid alkalmi műsort, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékhelyet.

szabadságharc
forradalom
Óbecse

Most

16:31

Elhagyja mozgalmát Branimir Nestorović

A covid-szakértő tüdőgyógyászból lett politikus a Mi, a nép hangja nevű lista vezetőjeként indult és okozott hatalmas meglepetést a decemberi választásokon. Köztársasági szinten 13, Belgrádban 6 képviselői helyet szereztek.
14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.