Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarkanizsa: Közzétették a hiányszakmák listáját

2022.05.09
17:12
Forrás
Pannon RTV
Ösztöndíjra pályázhatnak majd a hiányszakmát tanulók.

Az építőiparban, az egészségügyben és az oktatásban van a legnagyobb szakemberhiány Magyarkanizsa Községben. Az önkormányzat már a napokban közzétette a hiányszakmák listáját, viszont az ösztöndíjpályázat kiírása csak novemberben lesz. Akkor tudnak pályázni a támogatásra azok a fiatalok, akik a feltüntetett hiányszakmák valamelyikét tanulják.

Pannon RTV

Egyre nehezebb megtalálni a megfelelő szakembert egy-egy adott munkahelyre. A magyarkanizsai vállalkozók többsége ezzel a gonddal az elmúlt néhány évben már találkozott. Körmöci Károly, vállalkozó, Magyarkanizsa: „Tapasztalható gyakorlatilag egy elértéktelenedése a mostani bérszinteknek és ezt természetes le kell követnünk. Versenyképes bérszintet kell mindenféleképpen biztosítani, annál is inkább, mivel ami boltjainkban egy fokozottabb, elvárt kereskedelmi hozzáállást követelünk meg.”

Pannon RTV

A szakemberek szerint a munkaerőhiány több tényezőből alakult ki. Az elvándorlás, de a folyamatos nyugdíjba vonulás is hatott erre. Pletikoszity Tibor, a magyarkanizsai foglalkoztatásügyi bizottság elnöke: „Az építészetben, építőiparban nagy hiány van a községünkben. Az egészségügyben ki kell emelnem, hogy orvos hiány van főleg, hogy a közelmúltban nyugdíjba vonult orvosainknak köszönhetően és itt nagy szükség lenne az új, fiatal orvosok jelenlétére, tehát jelentkezzenek erre a pályára. Ezenkívül természetesen a gépészetben, elektronikában és az informatikában.”

Pannon RTV

A napokban Magyarkanizsa önkormányzata is megjelentette a hiányszakmák listáját. Bagány Ágnes, oktatással és ifjúságpolitikával megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Azok alapján határoztuk meg, hogy milyen a község területén működő gazdasági tevékenységet végző, illetve társadalmi szerepet vállaló intézményeink leadták az igényeiket. Továbbá a munkaközvetítő határozta meg, hogy milyen hiányszakmákra vannak szükségeink.”

Magyarkanizsa községben ezerre tehető a munkanélküliek száma. Több mint a fele olyan személy, akinek nyolc osztálya van, vagy pedig még az általános iskolát sem fejezte be.

Pannon RTV

A szakemberhiány csökkenéséhez ez érintettek elmondása szerint legnagyobb mértékben a duális képzések járulnának hozzá. Ehhez viszont az önkormányzatnak, a szakközépiskolának illetve a vállalkozásoknak közösen, együtt kellene, hogy működjenek.

Magyarkanizsa
hiányszakmák
Pletikoszity Tibor
Bagány Ágnes

Most

19:05, Frissítve: 19:17

Casemiro továbblőtte a brazilokat

Brazília 1:0-ra győzte le Svájcot a katari világbajnokság G-csoportjának második csoportmérkőzésén, ezzel biztos a továbbjutása a kieséses szakaszba.
17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.