Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyarkanizsa: Közzétették a hiányszakmák listáját

2022.05.09
17:12
Forrás
Pannon RTV
Ösztöndíjra pályázhatnak majd a hiányszakmát tanulók.

Az építőiparban, az egészségügyben és az oktatásban van a legnagyobb szakemberhiány Magyarkanizsa Községben. Az önkormányzat már a napokban közzétette a hiányszakmák listáját, viszont az ösztöndíjpályázat kiírása csak novemberben lesz. Akkor tudnak pályázni a támogatásra azok a fiatalok, akik a feltüntetett hiányszakmák valamelyikét tanulják.

Pannon RTV

Egyre nehezebb megtalálni a megfelelő szakembert egy-egy adott munkahelyre. A magyarkanizsai vállalkozók többsége ezzel a gonddal az elmúlt néhány évben már találkozott. Körmöci Károly, vállalkozó, Magyarkanizsa: „Tapasztalható gyakorlatilag egy elértéktelenedése a mostani bérszinteknek és ezt természetes le kell követnünk. Versenyképes bérszintet kell mindenféleképpen biztosítani, annál is inkább, mivel ami boltjainkban egy fokozottabb, elvárt kereskedelmi hozzáállást követelünk meg.”

Pannon RTV

A szakemberek szerint a munkaerőhiány több tényezőből alakult ki. Az elvándorlás, de a folyamatos nyugdíjba vonulás is hatott erre. Pletikoszity Tibor, a magyarkanizsai foglalkoztatásügyi bizottság elnöke: „Az építészetben, építőiparban nagy hiány van a községünkben. Az egészségügyben ki kell emelnem, hogy orvos hiány van főleg, hogy a közelmúltban nyugdíjba vonult orvosainknak köszönhetően és itt nagy szükség lenne az új, fiatal orvosok jelenlétére, tehát jelentkezzenek erre a pályára. Ezenkívül természetesen a gépészetben, elektronikában és az informatikában.”

Pannon RTV

A napokban Magyarkanizsa önkormányzata is megjelentette a hiányszakmák listáját. Bagány Ágnes, oktatással és ifjúságpolitikával megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Azok alapján határoztuk meg, hogy milyen a község területén működő gazdasági tevékenységet végző, illetve társadalmi szerepet vállaló intézményeink leadták az igényeiket. Továbbá a munkaközvetítő határozta meg, hogy milyen hiányszakmákra vannak szükségeink.”

Magyarkanizsa községben ezerre tehető a munkanélküliek száma. Több mint a fele olyan személy, akinek nyolc osztálya van, vagy pedig még az általános iskolát sem fejezte be.

Pannon RTV

A szakemberhiány csökkenéséhez ez érintettek elmondása szerint legnagyobb mértékben a duális képzések járulnának hozzá. Ehhez viszont az önkormányzatnak, a szakközépiskolának illetve a vállalkozásoknak közösen, együtt kellene, hogy működjenek.

Magyarkanizsa
hiányszakmák
Pletikoszity Tibor
Bagány Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:03, Frissítve: 13:24

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Népszerű