Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Magyarkanizsán az önkéntes tűzoltók hárítják el a katasztrófahelyzeteket

2019-02-19
20:18
2019-02-21
16:33
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt években Magyarkanizsa községet számos természeti katasztrófa sújtotta. Az ilyen jellegű rendkívüli helyzetek elhárítását pedig ezentúl az önkéntes tűzoltók végzik majd a községben.

Magyarkanizsa községben a leggyakoribb katasztrófahelyzet az árvíz miatt alakulhat ki, emellett a szárazság, a belvizek, a szélviharok, tűzvészek és hófúvások okozhatnak még rendkívüli helyzetet. Az elmúlt években Magyarkanizsa községet számos természeti katasztrófa sújtotta, ahol nagy szükség volt a tűzoltókra.

1970-ben volt az egyik legnagyobb árvíz a városban, majd a nyolcvanas években építették csak ki a töltést a jelenlegi magasságára. 2006-ban viszont ennél is magasabb vízállás volt tapasztalható, amikor is nem sok kellett, hogy a Tisza átlépje a töltést, és lakott területet öntsön el.

Csikós László, elnökségi tag, Községi Tűzoltószövetség, Magyarkanizsa: „Minden idők legnagyobb árvize volt 2006-ban. Ez akkor azért is következett be, mert a Duna is hatalmas vízhozammal rendelkezett, és a Duna árterületében árvíz volt. 2010-ben már egy átlagos meder kilépés volt a Tisza részéről, de 2012-ben aztán volt egy hatalmas hóviharunk, ahol több település napokon keresztül a hó fogságában tengette mindennapjait.”

Nagy gondot okozott több évben is a szélsőséges szárazság, valamint 2017-ben a szélvihar is rendkívüli helyzetet hozott létre a községben. A katasztrófahelyzetekre való tekintettel a tavalyi évben meghozott új törvények értelmében ezentúl minden önkormányzat köteles a polgárok védelme érdekében kiképzett csoportokat létrehozni.

Bajtai Balázs, Magyarkanizsa Község Katasztrófavédelmi Törzskarának tagja: „A törvény előlátja azt, hogy azokban az esetekben, hogy ha egy önkormányzat területén van megfelelő számú önkéntes tűzoltó egyesület, akkor abban az esetben az önkormányzat nem köteles külön civil védelmi csoportot létrehozni, hanem akkor a tűzoltók fogják ellátni ezt a szerepkört is úgymond, be tudnak avatkozni ilyen vészek esetén, valamint abban az esetben ha az adott önkormányzatban nincsen megfelelő számú önkéntes tűzoltóság, akkor viszont köteles az önkormányzat ilyen civil védelmi egységet létrehozni, kiképezni.”

Magyarkanizsa területén jelenleg nyolc önkéntes tűzoltó egyesület működik, ami elegendő ahhoz, hogy ne kelljen az önkormányzatnak külön civil védelmi csoportot létrehozni.

Magyarkanizsa
önkéntes tűzoltó
katasztrófavédelem

Most

18:29, Frissítve: 18:35

Vajdaságban Újvidéken keresnek legtöbbet

54 521 dinár volt januárban a nettó átlagfizetés Szerbiában. Ez névlegesen 4,1, reálisan 3,7 százalékkal magasabb összeget jelent az előző havihoz képest - közölte a Szerbiai Statisztikai Hivatal.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.