Ugrás a tartalomra

Makó és Nagybecskerek közös kiállítása a világ első népautójáról (videó)

2016-09-08
13:30
A nagybecskerekiek megcsodálhatták a Ford autógyár T-modelljének egyik közel százéves példányát, a helyi Történelmi Levéltár és a makói József Attila Múzeum együttműködésének köszönhetően pedig kiállítást nyitottak meg a világ első népautójának történetéről
A nagybecskerekiek megcsodálhatták a Ford autógyár T-modelljének egyik közel százéves példányát, a helyi Történelmi Levéltár és a makói József Attila Múzeum együttműködésének köszönhetően pedig kiállítást nyitottak meg a világ első népautójának történetéről.Nem mindennapi látványban volt részük a nagybecskerekieknek: a város főterén egy csaknem százéves automobil körözött. Vajon a mai gépkocsik hol lesznek száz év múlva - tehetnénk fel a kérdést. Az esemény azonban nemcsak erről szólt. Farkas Éva Erzsébet, polgármester, Makó: „Bízunk abban, hogy a mai kiállítás – történelmi, illetve kulturális tárlat – ennek az együttműködésnek egy hosszú távú útját nyitja meg. Beszélgettünk arról a polgármester úrral, hogy az itt élő magyarságnak milyen módon tudunk segítséget biztosítani. Nagy öröm számomra, hogy két magyar intézménybe is ellátogathattam. A közös tárlat, amely életre hívója Halmágyi Pál, a makói múzeum nyugalmazott igazgatója, a két város kapcsolatait hivatott erősíteni. Čedomir Janjić, polgármester, Nagybecskerek: „Biztos vagyok abban, hogy az ilyen találkozásokból új ötletek születnek, és még jobban összekötik a két várost. Nem vagyunk egymástól távol, szomszédjainkról van szó. Tudom, hogy sok nagybecskereki jár a makói fürdőbe. De azt szeretnénk, ha hozzánk is jönnének, mert Nagybecskerek is szép város.”Torontál vármegye, Makó pedig Csongrád vármegye székhelye volt. Levéltáraikban sok dokumentum tanúskodik a közös múltról. Nem véletlen, hogy a levéltárak együttműködésével bővült a két város kapcsolata is. Karol Biernacki, igazgató, Csongrád Megyei Levéltár: „2009-ben meg is történt a szerződések aláírása – mert nem egy szerződést írtunk alá –, a zentai, szabadkai és a nagybecskereki levéltárral. Megkötöttünk egy keretmegállapodást, együttműködési szerződést. Azóta tulajdonképpen a kutatóink ide járnak a becskereki levéltárba kutatni, és fordítva is természetesen nyitva áll az út.”Galamb József mérnök, konstruktőr – a T-modell egyik megalkotója – Makón született. A Bádog Böske (Tin Lizzy) néven ismert modell a világ első népautója lett. Húsz év alatt (1908 szeptemberétől – 1927 októberéig) 15,5 millió darab készült belőle. Tervezői csapatában Farkas Jenő magyar származású amerikai gépészmérnök is ott volt.
kiállítás
Nagybecskerek
Makó
Ford T

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.