Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Március elsején lakat kerül az óbecsei Dunđerski-kastélyra

2021-02-18
12:38
2021-02-18
17:08
Forrás
Pannon RTV
A PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát által szállodaként üzemeltetett kastély jelenleg állami tulajdon, de a Matica srpska visszaköveteli a Bogdan Dunđerski által rá hagyott örökséget.
Pannon RTV

Az óbecsei önkormányzat az állam és a Matica srpska közreműködésével szeretne új életet lehelni a kastélyba.

Óbecsétől 14 kilométerre, a Topolyai út mellett, meseszerű környezetben található az 1925-ben épült Dunđerski-kastély. Bogdan Dunđerski földbirtokos messze földön híres ménesének egyik legismertebb lova a Fantast nevű telivér volt - amikor a birtok igazgatásával megbízott PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát az 1980-as évek elején szállodává alakította át a kastélyt, erről a lóról nevezték el. Az egykori birtok éveken át rendezvények, majálisok, kirándulások és esküvők kedvelt helyszíne volt. Egy ifjú pár tavaly nyáron fényképezkedni érkezett Szenttamásról.

Duška Ađanski, Szenttamás: „Azért jöttünk ide, mert ez vidékünk egyik csodaszép helye, részben a természeti adottságai, részben a hangulata miatt. Van itt egy csodaszép ménes is, a lovak tökéletesek, a kastély pedig belülről még szebb.”

Zoran Subotički jól ismeri a Dunđerski család történetét, róluk szóló kötete a napokban került ki a nyomdából. Szerinte a most előállt helyzet új lehetőség arra, hogy Bogdan Dunđerski végakaratának megfelelően rendezzék a kastély sorsát, amit 1940-ben a Matica srpskára hagyott örökül a nagybirtokos, és a restitúció folyamatban is van.

Zoran Subotički, a Čudesni svet Dunđerskih kötet szerzője: „Azt gondolom, hogy a Matica srpskának nagyon jó javaslata van arra vonatkozóan, hogy mi kellene vagy mi lehetne ott: egy európai központ, ahol biogazdálkodással, permakultúrával, egészséges életmóddal foglalkoznának. Azt gondolom, hogy ez nagyon jó ötlet. Nagyon fontos lenne, hogy most az állam, a község és a tartomány, tehát mindhárom szint a Matica srpskával közösen megoldja ezt a jogi problémát.”

Pannon RTV

Az óbecsei mezőgazdasági kombinátot 2015 decemberében vásárolta meg az MK Group, és az általa üzemeltetett kastélyszállót is tovább bérelte a Matica srpskától. Most azonban úgy döntött, hogy nem kíván többé vendéglátással foglalkozni.

Kiss Igor, elnök, Óbecse KKT: „Maga az épület bőven szorul felújításra, ez bőven túlmutat Óbecse község hatáskörén és lehetőségein is. Külső partnereket keresünk, itt számítunk természetesen Újvidékre, Belgrádra, illetve külföldi partnerek is szóba kerülhetnek. Jelen pillanatban nincsenek konkrét elképzelések, viszont nyárig ezt szeretnénk tető alá hozni.”

A szálloda és az étterem március elsején zár be, de a lovarda továbbra is várja a látogatókat.

Óbecse
Dunđerski-kastély
lakat
Fantast
telivér
Bogdan Dunđerski
szálloda
Matica Srpska

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.