Ugrás a tartalomra

Martonoson újból bevezetnék a helyi járulékot (videó)

2016.12.13
11:14
A helyi járulék újbóli bevezetéséről tartottak lakossági fórumot tegnap este Martonoson
A helyi járulék újbóli bevezetéséről tartottak lakossági fórumot tegnap este Martonoson. A falu jövőjét meghatározó program iránt, amelyet a járulékból befolyó pénzekből fedezne a helyi közösség, mintegy 50-60 helyi lakos mutatott érdeklődést.A helyi járulékból elsősorban utakat, járdákat, csapadékvíz-elvezető csatornákat és a szennyvízhálózat kiépítését tervezik megvalósítani a 2017. január elseje és a 2026. december 31-e közötti tízéves időszakban. A lakossági fórumon résztvevők többsége támogatja a helyi járulék bevezetését. Palkovics Mihály több mint fél évszázadon át a falu művelődésszervezője volt. Mint mondja, helyi járulék nélkül Martonos megbénul. "Mióta én a faluban élek, 56 évet dolgoztam, mindig volt helyi járulék, mindig megszavaztuk. Helyi járulék nélkül egy falu, egy község nem tud létezni."Noha ma már nyugdíjas, és nem köteles fizetni a helyi járulékot, Sós Katalin úgy véli, meg kell azt szavazni a falu fejlődése érdekében."Valamikor én is iparos voltam és tőlem is behajtották, szó sem volt arról, hogy akarom, nem akarom. Kicsit sértő volt, ahogy valaki megjegyezte, hogy a nyugdíjasok ne szavazzanak a munkások nevében, holott mi is fizettük, és kell is, hogy fizessük."martonos-s2017-től költségvetési támogatásra, az infrastrukturális beruházások megvalósítására csak azok a helyi közösségek számíthatnak, amelyekben bevezették a helyi járulékot - hangsúlyozta a lakossági fórumon Fejsztámer Róbert. Magyarkanizsa polgármestere kiemelte, a helyi járulékból tíz év alatt a helyi közösség mintegy 92 millió dinár bevételre számít, amit kizárólag céleszközként, az infrastrukturális fejlesztésekre fordítanának Martonoson és a hozzá tartozó Kishomokon is. Néhány polgár szerint a tervezett bevétel kissé túlméretezett, de ennek is van magyarázata. Horváth Gergely, tanácselnök: "Elő kell látni valamit törvényileg, mert ha nem látom elő, és több összeg bejön, adná a jó Isten, hogy úgy legyen, akkor azt megfelelő arányban, őrült nagy munkával vissza kell az embereknek fizetni."helyi járulék bevezetésére kiírt népszavazás december 16-án kezdődik és december 20-ig tart. A polgárok Martonoson a helyi közösség épületében, Kishomokon pedig a régi tanyasi iskolában szavazhatnak, minden nap 8 és 10, illetve 15 és 18 óra között.
lakossági fórum
Martonos
Kishomok
helyi járulék
referendum

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.