Ugrás a tartalomra
Szabadkai VKT
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mátyás király szobor lesz Szabadkán

2018-03-02
12:24
2018-03-02
15:39
Forrás
Pannon RTV
A városi képviselő-testület rendkívüli ülésén döntött a kérdésről.

Az ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy ilyen gyors tempóban kellett határozni erről, valamint sérelmezték, hogy szerintük egy a magyar királyhoz nem méltó helyre kerül majd az emlékmű. A VMSZ képviselői, valamint Szabadka alpolgármestere is kifejtette, hogy az ilyen jellegű magánkezdeményezéseket fel kell karolni, hiszen szerintük ezektől csak fejlődhet a város. A szabadkai Városi Képviselő-testület rendkívüli ülésén 47 igen szavazat, 7 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el azt a kezdeményezést, hogy Mátyás királynak szobrot állítsanak a róla elnevezett utcában.

Corvin Mátyás utca

Az ellenzéki képviselők arról beszéltek, nem értik, hogy egyeseknek miért ennyire sürgős a műemlék létrehozása, amikor még a szobor kidolgozásának és felállításának a tervei sem ismertek. Maglai Jenő, Szabadka Polgári Mozgalmának frakcióvezetője kifejtette, támogatták a kezdeményezést, de szerintük méltóbb helyet is találhattak volna a városban Mátyás király szobrának.

Maglai Jenő

Maglai Jenő, szabadkai frakcióvezető, SZPM: „Mátyás király egy olyan magyar történelmi személyiség, aki megérdemel legalább egy teret vagy egy parkosított részt. Nem, pedig egy szűk utcában egy étterem bejárata mellé kéne tenni. Ebből a szempontból azt gondoljuk, hogy ez problematikus. Másodsorban a procedúrát is, hiszen soron kívül lett intézve ez az ügy.”

Végre vannak, akik nem csupán azzal foglalkoznak, hogy rombolják Szabadka szecessziós kincseit - mondta Horvát Tímea. Az alpolgármester arra az ellenzéki feltevésre is reagált, amely azt firtatta, hogy a Városi Tanács az említett kezdeményezést kizárólag a felterjesztő személye okán tárgyalta meg ilyen hamar. Hozzátette: minisztériumi határidők kötik őket, ezért kellett gyors döntéseket hozni.

Horvát Tímea

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka (VMSZ): „A hivatalos folyamatban tovább fogjuk juttatni ezt a tárgyat. Még ebben az évben Mátyás királynak emlékszobrot emeltetünk az őt megillető utcában. Azt gondolom, hogy történelmi jelentőségén túlmenően, ebben az utcában amely a legforgalmasabb a városban és Szabadkán idegenforgalmi szempontból is jelentős. Ezentúl - a legrövidebb időn belül megvalósítva -, majd ha sétálunk akkor Mátyás király szobrával is szembenézhetünk.”

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai képviselői elmondták: ők már az elején pártfogolták a magánkezdeményezést, hiszen egy olyan magyar király egész alakos szobra ékesíti majd a központot, aki az egységet képviselte Európában.

Nágel János

Nágel János, szabadkai frakcióvezető, VMSZ: „Tudni kell, hogy Mátyás király az egyik legnagyobb magyar király és történelmi személyiség. Szerintünk egy ilyen kezdeményezést, amely Csákány Lajos magánkezdeményezése, ezt mindenképpen támogatni kell.

Corvin Mátyás utca

A Szerb Haladó Párt a koalíciós partnerét támogatta a kérdésben, főként, mert Corvin Mátyás uralkodása idején összefogásra késztette a térségben élő nemzeteket. Aleksandar Grubor, szabadkai képviselő, Szerb Haladó Párt: „Azt gondoljuk, hogy elsősorban egy jelentős történelmi személyről van szó, aki nem csak a magyar emberekért tett Szabadkán és környékén, hanem más népekért is, akik Szabadkán és környékén, valamint a mai Szerbia határain belül éltek.”

Nemhivatalos értesülések szerint akár már március végén a helyére kerülhet Mátyás király szobra Szabadkán.

Szabadka
Mátyás király
szobor
képviselő-testület
Maglai
Horvát Tímea
Nágel János

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.