Ugrás a tartalomra

Még mindig nem tiszta a víz Nagybecskereken

2017.08.05
20:46
2017.10.04
12:17
Június 15-én kezdődött a nagybecskereki víztisztító próba-üzemeltetése. Akkor azt ígérték, napokon belül érezhetően javul a csapvíz minősége. Aztán kiderült, hogy mégsem. A lakosok kútra járnak.

Nagybecskereken a kora reggeli óráktól sorok vannak az egyetlen öko-kút előtt. A legnagyobb bánáti városban ugyanis a túlzott arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Aki bírja, palackozott vizet vásárol, akinek nincs rávalója, kénytelen sorba állni. A víztisztító végre elkészült, most viszont a próbaüzemeltetése húzódott el. Az emberek elégedetlenek: „Hallottunk róla, de az emberek nem bíznak az ígéretekben, mert hosszú idő telt el ígéretekkel. Amikor tiltakozást is szerveztek a víz miatt, alig hat-hét ember ment el a városháza elé.”

Az elemzések azt mutatják, hogy az arzént sikerült a megengedett határ alá szorítani. A vas mennyisége sem magasabb a kelleténél. Viszont továbbra is nagy a mangán és az ammónium-jón jelenléte. Ivan Dević, a Városi Vízművek igazgatója ezért úgy döntött, csak az előírásoknak megfelelő víz kerülhet a hálózatba. Siniša Gajin, szóvivő, Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat: „A víz abban a pillanatban kerül a városi hálózatba, amikor a minősége eleget tesz minden szerbiai előírásnak. Addig pedig a megtisztított víz egy része a berendezésben kering, míg a többi része a városi szennyvízelvezető-hálózatba kerül.”

A Városi Vízművek és a kivitelező, a belgrádi Synertech vállalat között kötött szerződés értelmében a víztisztítót még 2015 őszén üzembe kellett volna helyezni. Nagybecskereki polgár: „Ígérgették az egészséges vizet, indul, aztán mégsem. Elveszett a bizalom a helyi önkormányzat iránt. Úgy gondolom, hogy nem tesznek meg mindent, amit megtehetnének. A víztisztító körül eddig sok volt a titkolódás.”

Eddig két vegyi és mikrobiológiai elemzést végeztek el. Ezekkel a beruházó elégedett. Viszont megfogható haszna ebből a fogyasztóknak még nincsen. Siniša Gajin, szóvivő, Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat: „A beruházótól, a Synertech vállalattól arról értesültünk, hogy folyamatban van az ellenőrzés harmadik fázisa. A jövő hétre várjuk a vegyi és mikrobiológiai elemzések első eredményeit. Utána pedig elkezdődik a víz megtisztításának az utolsó fázisa: a fordított ozmózis. A beruházó szerint ez lesz a legrövidebb. Ezt követően a meghatalmazott laboratórium mondja ki majd az utolsó szót.

Hogy ez mikor következik majd be, azt Nagybecskereken még senki sem tudja megmondani.

Nagybecskerek
víztisztító
Ivan Dević
Siniša Gajin
Synertech

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű