Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Megemlékezés a topolyai zsidók deportálásáról

2022.06.12
16:58
2022.06.13
07:45
Forrás
Pannon RTV
A Mementón koszorúzással és imával rótták le kegyeletüket az emlékezők.

Megemlékezést tartottak a topolyai zsidók deportálásának 78. évfordulója alkalmából a helyi Zsidó Temetőben.

Pannon RTV/Kucor Dejan

Virágcsokrokat helyezett dédszülei sírjára a topolyai zsidó temetőben Vladimir Adam Zeev, aki 1949 óta Izraelben él, nagyszüleit is deportálták. Sokat jelent számára szülővárosa és a megemlékezés. „Nekem ez nagyon sokat mond, hogy itt van minden évben, azért ha jövök Szerbiába, mindig ebben az időben jövök, hogy itt legyek, már jöttem az unokáimmal, már jöttem a barátaimmal.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

Vonatzakatolás hangzott fel a holokauszt topolyai áldozatainak emléktáblájánál a zsidó temetőben - így kezdődött a Memento. 1941-ben Topolyán több mint 400 zsidó élt. Elhurcolásuk 1944 áprilisa és júniusa között történt. Topolyán volt az internálótábor is, ahonnan 1944-ben a zsidókat, az írókat, publicistákat szállították a haláltáborokba - mondta Gazsó Hargita, a Film-Múzeum Civil Szervezet elnöke. „Ezen a mai napon kiválasztottunk egy zsidó írónak és publicistának, Debreceni Józsefnek a regényét, a hideg krematóriumot, hiszen abban pontos leírást ad arról, hogy milyen volt a topolyai internálótábor, ő végigment ezen, tehát Topolyára hívták el őt, aztán vitték tovább különböző táborokba. Ő mint túlélő meg tudta írni ezt a regényt.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A megemlékezésen Szatmári Adrián, Topolya polgármestere kiemelte, a közösség feladata, hogy minden évben megemlékezzenek a holokauszt áldozatairól és a békére törekedjenek, hogy soha többé ne fordulhasson elő a holokauszt borzalma. Szakály József, topolyai plébános imádkozott az áldozatokért, majd Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetője mondta el a kaddist. „Ha elfogadjuk azt, hogy nagy körforgás van, hogy minden visszajön, az ő hamujuk már valahol biztos visszahullott már erre a mi földünkre, valahol kihajtottak azok a zöld levelek, amibe beleépültek ők és az az emlékezet, ami Topolyán és a többi városban, ahol a valamikori zsidókra, zsidó hitközségekre, a múltjukra hagyományukra emlékeznek, amit tettek akkor annak a közösségnek, és amit most a mostaniak fejlesztenek remélve, hogy jót akarnak tovább, ez csak bizalommal tölt el bennünket.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A Magyar Nemzeti Tanács, a topolyai önkormányzat képviselői és az izraeli, valamint a topolyai megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait a temető bejáratánál található emlékműnél.

Topolya
megemlékezés
zsidóság
Vladimir Adam Zeev
Gazsó Hargita
Kovács Róbert
Magyar Nemzeti Tanács

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.