Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A meggyről szólt a szombat Bácsfeketehegyen

2019-06-08
21:42
2019-06-08
21:58
Forrás
Pannon RTV
A falunap és a meggynapok alkalmával gyermekprogramokat, meggytermék bemutatót, főzőversenyt szerveztek. A művelődési műsorban felléptek a helyi tehetséges gyerekek is.

Mulatozással kezdődött a falunapi ünnepség a bácsfeketehegyi óvoda udvarán. A Juhász zenekar muzsikájára ropták a táncot az apróságok.

Énekeket tanultak és a népi hangszerekkel is megismerkedtek. Kerekes Tamara, Bácsfeketehegy: „Nagyon jó a koncert, táncolunk, mindenféle jó mulattság van, nagyon élvezzük.”

Nagy volt a sokadalom a bácsfeketehegyi falunapon és meggynapokon. A kultúrotthon előtti téren a bográcsokban marhapörkölt főtt, a vendégeket pedig ingyen lángossal várták.

A főzőversenyen mintegy negyven csapat vett részt. A legfiatalabb főszakács Szél Márton mindössze 12 éves, annyit árult el, hogy hagyományos feketicsi módon készítette a pörköltet.

Szél Márton, Bácsfeketehegy: „Szeretek sütni-főzni, anyukám biztatására beneveztem a főzőversenyre, hogy megpróbáljam magam a felnőttek közt is.”

A helyi termékek bemutatóján meggyes süteményeket, szörpöt, likőrt, pálinkát kínáltak a helyi termelők.

A Bede család hobbiként foglalkozik gyümölcstermesztéssel. A meggyből pálinkát és likőrt készítenek. Nemrégiben hetven meggyfát telepítettek, ugyanis egyre népszerűbbek a meggyből készült termékek. Bede Edit, Bácsfeketehegy: „Eddig meggynapokkor már leszüreteltük a meggyet, most még a fán van a meggy, azért az látszik, hogy az eső eléggé megviselte a meggyszemeket, de azért bízunk benne, hogy a minősége az jó lesz.”

Bácsfeketehegy neve összeforr a helyi meggyel. A helyi közösség évek óta ingyen oszt meggyfákat, amelyeket az utcákon ültethetnek el a helyiek. Őszre ismét meggyfa osztásra kerül sor. 

A falunap és a meggynapok a barátkozáson és a kikapcsolódáson túl pedig remek alkalom a helyi meggy népszerűsítésére. Bojtos Béla, tanácselnök, Bácsfeketehegy HK: „Ez igénnyé vált, folklórrá vált, és minden alkalommal a nagyvilág megtudja, hogy Bácsfeketehegyen van meggy, nagyon finom és nagyon jó és érdeklődnek is utána, hogy tényleg igaz, hogy hetven százalékkal több antioxidánst tartalmaz-e, és mikor elmondjuk, akkor jönnek vásárolni is.”

A bácsfeketehegyi falunapi ünnepséget körhinta, trambulin, pónilovaglás, kirakodóvásár és utcabál tette még színesebbé.

Bácsfeketehegy
meggy

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.