Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A meggyről szólt a szombat Bácsfeketehegyen

2019-06-08
21:42
2019-06-08
21:58
Forrás
Pannon RTV
A falunap és a meggynapok alkalmával gyermekprogramokat, meggytermék bemutatót, főzőversenyt szerveztek. A művelődési műsorban felléptek a helyi tehetséges gyerekek is.

Mulatozással kezdődött a falunapi ünnepség a bácsfeketehegyi óvoda udvarán. A Juhász zenekar muzsikájára ropták a táncot az apróságok.

Énekeket tanultak és a népi hangszerekkel is megismerkedtek. Kerekes Tamara, Bácsfeketehegy: „Nagyon jó a koncert, táncolunk, mindenféle jó mulattság van, nagyon élvezzük.”

Nagy volt a sokadalom a bácsfeketehegyi falunapon és meggynapokon. A kultúrotthon előtti téren a bográcsokban marhapörkölt főtt, a vendégeket pedig ingyen lángossal várták.

A főzőversenyen mintegy negyven csapat vett részt. A legfiatalabb főszakács Szél Márton mindössze 12 éves, annyit árult el, hogy hagyományos feketicsi módon készítette a pörköltet.

Szél Márton, Bácsfeketehegy: „Szeretek sütni-főzni, anyukám biztatására beneveztem a főzőversenyre, hogy megpróbáljam magam a felnőttek közt is.”

A helyi termékek bemutatóján meggyes süteményeket, szörpöt, likőrt, pálinkát kínáltak a helyi termelők.

A Bede család hobbiként foglalkozik gyümölcstermesztéssel. A meggyből pálinkát és likőrt készítenek. Nemrégiben hetven meggyfát telepítettek, ugyanis egyre népszerűbbek a meggyből készült termékek. Bede Edit, Bácsfeketehegy: „Eddig meggynapokkor már leszüreteltük a meggyet, most még a fán van a meggy, azért az látszik, hogy az eső eléggé megviselte a meggyszemeket, de azért bízunk benne, hogy a minősége az jó lesz.”

Bácsfeketehegy neve összeforr a helyi meggyel. A helyi közösség évek óta ingyen oszt meggyfákat, amelyeket az utcákon ültethetnek el a helyiek. Őszre ismét meggyfa osztásra kerül sor. 

A falunap és a meggynapok a barátkozáson és a kikapcsolódáson túl pedig remek alkalom a helyi meggy népszerűsítésére. Bojtos Béla, tanácselnök, Bácsfeketehegy HK: „Ez igénnyé vált, folklórrá vált, és minden alkalommal a nagyvilág megtudja, hogy Bácsfeketehegyen van meggy, nagyon finom és nagyon jó és érdeklődnek is utána, hogy tényleg igaz, hogy hetven százalékkal több antioxidánst tartalmaz-e, és mikor elmondjuk, akkor jönnek vásárolni is.”

A bácsfeketehegyi falunapi ünnepséget körhinta, trambulin, pónilovaglás, kirakodóvásár és utcabál tette még színesebbé.

Bácsfeketehegy
meggy

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.