Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

(Mégis) lesz Kukoricafesztivál Tordán

2022.08.12
15:29
2022.08.12
17:27
Forrás
Pannon RTV
Annak ellenére, hogy az idei kukoricatermés jóval az átlaghozam alatt lesz, a bánáti Tordán szeptember 17-én megtartják a sorrendben 14. Kukoricafesztivált.

Egyelőre bizonytalan a kézi kukoricatörő verseny megtartása, amelyre magyarországi, romániai és szlovákiai csapatok is jelezték a részvételüket.

Pannon RTV/Lukács Attila

A kukorica mindig alapvető kultúrának számított a tordai határban. Egykor a jószágtenyésztés miatt, ma kereskedelmi célból termesztik. A falu 4500 hektárnyi határában az idén is több mint kétezer hektáron vetettek tengerit. Az időjárás nem kedvezett: január elsejétől a falu határában négyzetméterenként 206 liternyi csapadék volt. Egy és három és fél tonna közötti átlaghozam várható.

Dvorák Ede, a Földműves Szövetkezet elnöke: „Nem emlékszek rá, hogy ettől rosszabb helyzet volt a tordai határban. Én 27 éve dolgozok, mint agronómus, mint igazgató ebben a szövetkezetben. Voltak rossz évek, a 2017-es rossz volt, a 2012-es rossz volt, 2002, 2003 szintén, de ennyire rossz helyzetet, mint most ami van, nem emlékszek, hogy láttam volna a tordai határban."

Pannon RTV/Lukács Attila

Ennek ellenére a tordaiak nem mondtak le a Kukoricafesztiválról, amit szeptember harmadik hétvégén szoktak megtartani. A fő hangsúly pedig a kézi kukoricatörés és szárvágás bemutatásán szokott lenni.

Dobai János, a HK elnöke: „Készítünk egy olyan lehetőséget és változatot is, hogy az idén, első alkalommal elmaradjon a kukoricatörési verseny. De a Kukoricafesztivál, mint fesztivál nem fog elmaradni. És valószínűleg, hogy valamit helyette kitalálunk majd, hogy mégis azért a kukoricához tudjuk kötni az egész fesztivált, az őszi termékek betakarításához."

Pannon RTV/Lukács Attila

A csekély termésnek a betakarítása a tordai határban két hét múlva kezdődhet. A kukorica nagyon jelentéktelen részét silózzák a termelők, mert a faluban nagyon lecsökkent a jószágállomány.

Kukoricafesztivál
Dobai János

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.