Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

(Mégis) lesz Kukoricafesztivál Tordán

2022.08.12
15:29
2022.08.12
17:27
Forrás
Pannon RTV
Annak ellenére, hogy az idei kukoricatermés jóval az átlaghozam alatt lesz, a bánáti Tordán szeptember 17-én megtartják a sorrendben 14. Kukoricafesztivált.

Egyelőre bizonytalan a kézi kukoricatörő verseny megtartása, amelyre magyarországi, romániai és szlovákiai csapatok is jelezték a részvételüket.

A kukorica mindig alapvető kultúrának számított a tordai határban. Egykor a jószágtenyésztés miatt, ma kereskedelmi célból termesztik. A falu 4500 hektárnyi határában az idén is több mint kétezer hektáron vetettek tengerit. Az időjárás nem kedvezett: január elsejétől a falu határában négyzetméterenként 206 liternyi csapadék volt. Egy és három és fél tonna közötti átlaghozam várható.

Dvorák Ede, a Földműves Szövetkezet elnöke: „Nem emlékszek rá, hogy ettől rosszabb helyzet volt a tordai határban. Én 27 éve dolgozok, mint agronómus, mint igazgató ebben a szövetkezetben. Voltak rossz évek, a 2017-es rossz volt, a 2012-es rossz volt, 2002, 2003 szintén, de ennyire rossz helyzetet, mint most ami van, nem emlékszek, hogy láttam volna a tordai határban."

Ennek ellenére a tordaiak nem mondtak le a Kukoricafesztiválról, amit szeptember harmadik hétvégén szoktak megtartani. A fő hangsúly pedig a kézi kukoricatörés és szárvágás bemutatásán szokott lenni.

Dobai János, a HK elnöke: „Készítünk egy olyan lehetőséget és változatot is, hogy az idén, első alkalommal elmaradjon a kukoricatörési verseny. De a Kukoricafesztivál, mint fesztivál nem fog elmaradni. És valószínűleg, hogy valamit helyette kitalálunk majd, hogy mégis azért a kukoricához tudjuk kötni az egész fesztivált, az őszi termékek betakarításához."

A csekély termésnek a betakarítása a tordai határban két hét múlva kezdődhet. A kukorica nagyon jelentéktelen részét silózzák a termelők, mert a faluban nagyon lecsökkent a jószágállomány.

Kukoricafesztivál
Dobai János

Most

17:02, Frissítve: 17:11

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése

Megkezdődött a roaming-díjak csökkenése az EU és a Nyugat-Balkán országai között a 2022. december 6-án megtartott tiranai értekezleten aláírt nyilatkozat értelmében – közölte a Regionális Együttműködési Tanács.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.