Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Megkezdték az elpusztult halak lehalászását a Palicsi-tóban

2019-06-11
14:45
2019-06-11
16:47
Forrás
Pannon RTV
A tömeges halpusztulást a hirtelen hőmérséklet emelkedés okozhatta a szakemberek szerint. A szörnyű látvány ellenére ez az állóvizekben természetes folyamat - tették hozzá.

Többségében ezüstkárászok szenvedték meg az időjárási viszonyokat, amik invazív fajnak számítanak a tóban, így valójában a már megkezdett lehalászást a természetes folyamat elősegítette. Eddig 700 kilónyi elpusztult haltól tisztították meg a tavat és környékét. A halpusztulás évről évre visszatérő probléma a Palicsi-tavon. A közvállalat jelenleg azon dolgozik, hogy visszaállítsa a természetes rendszert és megóvja az élővilágot.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nem működik rendesen az egész ökoszisztéma. Miért nem működik rendesen? Mert annyira megváltoztattuk az egyes részeit, illetve a rendszer működését. Ezen kellene elgondolkodni. A porlasztó megoldások egyrészt anyagilag nagyon sokba kerülnek, másrészt ideig óráig megoldást adnak. Egy kis víz utánpótlás a Tiszából szintén csak ideig óráig ad megoldást, de az alapvető problémát a rendszer stabilitásának hiányát nem oldja meg. Erre kell időt, energiát és pénzt fektetni. Amit a Kft. projektben is csinálunk. Parti sáv rendezés, a megfelelő növényzeti sávok kialakítása, továbbá a jelenleg nem megfelelő állapotokat eredményező vízháztartási rendszernek a változtatása.”

Palicsi-tó
Palics-Ludas Közvállalat

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.