Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Megkezdték az elpusztult halak lehalászását a Palicsi-tóban

2019-06-11
14:45
2019-06-11
16:47
Forrás
Pannon RTV
A tömeges halpusztulást a hirtelen hőmérséklet emelkedés okozhatta a szakemberek szerint. A szörnyű látvány ellenére ez az állóvizekben természetes folyamat - tették hozzá.

Többségében ezüstkárászok szenvedték meg az időjárási viszonyokat, amik invazív fajnak számítanak a tóban, így valójában a már megkezdett lehalászást a természetes folyamat elősegítette. Eddig 700 kilónyi elpusztult haltól tisztították meg a tavat és környékét. A halpusztulás évről évre visszatérő probléma a Palicsi-tavon. A közvállalat jelenleg azon dolgozik, hogy visszaállítsa a természetes rendszert és megóvja az élővilágot.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nem működik rendesen az egész ökoszisztéma. Miért nem működik rendesen? Mert annyira megváltoztattuk az egyes részeit, illetve a rendszer működését. Ezen kellene elgondolkodni. A porlasztó megoldások egyrészt anyagilag nagyon sokba kerülnek, másrészt ideig óráig megoldást adnak. Egy kis víz utánpótlás a Tiszából szintén csak ideig óráig ad megoldást, de az alapvető problémát a rendszer stabilitásának hiányát nem oldja meg. Erre kell időt, energiát és pénzt fektetni. Amit a Kft. projektben is csinálunk. Parti sáv rendezés, a megfelelő növényzeti sávok kialakítása, továbbá a jelenleg nem megfelelő állapotokat eredményező vízháztartási rendszernek a változtatása.”

Palicsi-tó
Palics-Ludas Közvállalat

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.