Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Megkoszorúzták Sörös Imre temerini származású mártír mellszobrát

2020.11.05
09:10
2020.11.05
16:44
Forrás
Pannon RTV
Temerinben is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Megkoszorúzták a temerini származású mártír, Sörös Imre mellszobrát.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sörös Imréről és az 56-os történésekben betöltött szerepéről a kilencvenes évek eleje óta emlékeznek meg Temerinben. Tavaly állítottak neki mellszobrot a Tájház udvarában.

Ádám István, a temerini Tájház gondnoka: „Sörös Imre Temerin szülötte, mártír az 56-os forradalomban. Nekünk szívügyünk, és az utókornak is kötelessége valójában gondot viselni róla, és megemlékezni minden évben.”

Rövid életének több évét is harcokban vagy börtönben töltötte. Még a Rákosi-rendszer ítélte halálra. Később az ítéletet életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítették. Az 1956-os eseményekben aktív szerepet vállalt. Később letartóztatták, majd 1958-ban kivégezték.

Csorba Béla, elnök, VMDP: „A forradalom bukása után nagyon sok embert, menekülők tucatjait csempészte át az osztrák-magyar határon, és ezt az utat többször megtette. Egy ilyen út alkalmával bukott le, és társaival, mivel nem egyedül volt abban a titkos társaságban, amely arra szövetkezett, hogy ellenáll a Kádár-rendszernek.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sörös Imre mellszobránál koszorút helyeztek el a még Temerinben élő rokonai, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület képviselői, a TAKT tagjai, valamint a VMDP és VMSZ helyi szervezeteinek képviselői.

megkoszorúzták
Temerin
Sörös Imre
mártír
mellszobor
forradalom
szabadságharc

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.