Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Megkoszorúzták Sörös Imre temerini származású mártír mellszobrát

2020.11.05
09:10
2020.11.05
16:44
Forrás
Pannon RTV
Temerinben is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Megkoszorúzták a temerini származású mártír, Sörös Imre mellszobrát.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sörös Imréről és az 56-os történésekben betöltött szerepéről a kilencvenes évek eleje óta emlékeznek meg Temerinben. Tavaly állítottak neki mellszobrot a Tájház udvarában.

Ádám István, a temerini Tájház gondnoka: „Sörös Imre Temerin szülötte, mártír az 56-os forradalomban. Nekünk szívügyünk, és az utókornak is kötelessége valójában gondot viselni róla, és megemlékezni minden évben.”

Rövid életének több évét is harcokban vagy börtönben töltötte. Még a Rákosi-rendszer ítélte halálra. Később az ítéletet életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítették. Az 1956-os eseményekben aktív szerepet vállalt. Később letartóztatták, majd 1958-ban kivégezték.

Csorba Béla, elnök, VMDP: „A forradalom bukása után nagyon sok embert, menekülők tucatjait csempészte át az osztrák-magyar határon, és ezt az utat többször megtette. Egy ilyen út alkalmával bukott le, és társaival, mivel nem egyedül volt abban a titkos társaságban, amely arra szövetkezett, hogy ellenáll a Kádár-rendszernek.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Sörös Imre mellszobránál koszorút helyeztek el a még Temerinben élő rokonai, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület képviselői, a TAKT tagjai, valamint a VMDP és VMSZ helyi szervezeteinek képviselői.

megkoszorúzták
Temerin
Sörös Imre
mártír
mellszobor
forradalom
szabadságharc

Most

07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.