Ugrás a tartalomra

Megkoszorúzták Sörös Imre temerini származású mártír mellszobrát

2020.11.05
09:10
2020.11.05
16:44
Forrás
Pannon RTV
Temerinben is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Megkoszorúzták a temerini származású mártír, Sörös Imre mellszobrát.

Sörös Imréről és az 56-os történésekben betöltött szerepéről a kilencvenes évek eleje óta emlékeznek meg Temerinben. Tavaly állítottak neki mellszobrot a Tájház udvarában.

Ádám István, a temerini Tájház gondnoka: „Sörös Imre Temerin szülötte, mártír az 56-os forradalomban. Nekünk szívügyünk, és az utókornak is kötelessége valójában gondot viselni róla, és megemlékezni minden évben.”

Rövid életének több évét is harcokban vagy börtönben töltötte. Még a Rákosi-rendszer ítélte halálra. Később az ítéletet életfogytiglani szabadságvesztésre enyhítették. Az 1956-os eseményekben aktív szerepet vállalt. Később letartóztatták, majd 1958-ban kivégezték.

Csorba Béla, elnök, VMDP: „A forradalom bukása után nagyon sok embert, menekülők tucatjait csempészte át az osztrák-magyar határon, és ezt az utat többször megtette. Egy ilyen út alkalmával bukott le, és társaival, mivel nem egyedül volt abban a titkos társaságban, amely arra szövetkezett, hogy ellenáll a Kádár-rendszernek.”

Sörös Imre mellszobránál koszorút helyeztek el a még Temerinben élő rokonai, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület képviselői, a TAKT tagjai, valamint a VMDP és VMSZ helyi szervezeteinek képviselői.

megkoszorúzták
Temerin
Sörös Imre
mártír
mellszobor
forradalom
szabadságharc

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.