Ugrás a tartalomra

Megoldást találni a fiatalok elvándorlásának megállítására

2019.06.05
14:28
2020.01.31
18:12
Forrás
Pannon RTV
A fiatalok elvándorlását, külföldön való munkavállalásuk okait és a migráció lassítását tanulmányozták az elmúlt 2 és fél évben Magyarkanizsa községben. Erről tartottak ma konferenciát a Tisza-parton.

A YOUMIG projekt célja az volt, hogy a kutatások után megfelelő megoldást találjanak ennek a tendenciának a csökkentésére, és ezáltal egyfajta pozitív irányvonalat mutassanak a község vezetői számára. Magyarkanizsa közel van az Európai Unió határához, így ezt a területet különösen érinti az elvándorlás. Több fiatal is részt vett a szociológiai kutatásban. Ők arról meséltek, miért is hagyták el az országot, valamint a külföldi tapasztalataikat is megosztották. A kutatásból kiderült, hogy melyek azok a legfőbb okok, amik miatt távozásra kényszerültek a fiatalok.

Lukić-Bošnjak Dragana, YOUMIG projektmenedzser, Magyarkanizsa: „A munkalehetőségek, ami volt az egyik, a másik a munkaerőhiány, a harmadik pedig a nyelvismeret, ami megint egy nagyon fontos faktor volt, amit sajnos helyi szinten nem nagyon tudunk serkenteni semmiféleképpen. Tehát munkavállalás, vállalkozásba kezdés és hasonló dolgok, tehát a fiatalok nem nagyon tudnak az alternatívákról, az online lehetőségekről, tehát hogy dolgozhatnak itthonról egy külföldi cégeknek, akik egy kicsit nagyobb fizetést tudnak nekik biztosítani.”

YOUMIG
Magyarkanizsa
elvándorlás

Most

Népszerű