Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Megoldást találni a fiatalok elvándorlásának megállítására

2019.06.05
14:28
2020.01.31
18:12
Forrás
Pannon RTV
A fiatalok elvándorlását, külföldön való munkavállalásuk okait és a migráció lassítását tanulmányozták az elmúlt 2 és fél évben Magyarkanizsa községben. Erről tartottak ma konferenciát a Tisza-parton.

A YOUMIG projekt célja az volt, hogy a kutatások után megfelelő megoldást találjanak ennek a tendenciának a csökkentésére, és ezáltal egyfajta pozitív irányvonalat mutassanak a község vezetői számára. Magyarkanizsa közel van az Európai Unió határához, így ezt a területet különösen érinti az elvándorlás. Több fiatal is részt vett a szociológiai kutatásban. Ők arról meséltek, miért is hagyták el az országot, valamint a külföldi tapasztalataikat is megosztották. A kutatásból kiderült, hogy melyek azok a legfőbb okok, amik miatt távozásra kényszerültek a fiatalok.

Lukić-Bošnjak Dragana, YOUMIG projektmenedzser, Magyarkanizsa: „A munkalehetőségek, ami volt az egyik, a másik a munkaerőhiány, a harmadik pedig a nyelvismeret, ami megint egy nagyon fontos faktor volt, amit sajnos helyi szinten nem nagyon tudunk serkenteni semmiféleképpen. Tehát munkavállalás, vállalkozásba kezdés és hasonló dolgok, tehát a fiatalok nem nagyon tudnak az alternatívákról, az online lehetőségekről, tehát hogy dolgozhatnak itthonról egy külföldi cégeknek, akik egy kicsit nagyobb fizetést tudnak nekik biztosítani.”

YOUMIG
Magyarkanizsa
elvándorlás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:03, Frissítve: 07:32

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
06:57

Földrengés volt Ausztriában

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte - közölte a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
21:03, Frissítve: 21:09

Luxus hajóút Európán keresztül

Luxushajókázás a Dunán - két hét, tíz ország, városnéző séták, borkóstolók, túrázás. Vajon mennyibe kerül mindez, és kik élnek a lehetőséggel?

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.