Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Megoldódhat Szabadka egyik legnagyobb közlekedési problémája

2022.06.02
13:14
2022.06.09
21:08
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Képviselő-testület mai ülésén több más rendeletet és határozatot is megszavaztak.

Elfogadták Szabadka város 2021. évi egységesített zárszámadását. Emellett rendeletet hoztak a Majsai hídtól keletre, az egykori öntöde komplexumig és a Majsai hídtól nyugatra, az Arsenije Čarnojević utcáig és a Tito Marsall Sugárút területrészének részletes szabályozási tervéről.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A képviselők elfogadták a tavalyi évre vonatkozó zárszámadást. A költségvetés bevételi oldala 98, míg a kiadások 91 százalékban valósultak meg. Ez egy rekordméretű költségvetési megvalósulás volt 7,4 milliárd dinár összegben. Év közben fokozatosan emelték, ami egy jó hozzáállásnak bizonyult, és a jövőben is ebbe az irányba kell haladni, emelte ki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.

„Ez kell, hogy legyen a fő célja a mostani és minden jövendőbeli hatalomnak is, hogy biztosítsuk városunk pénzügyi stabilitásának folytatását, a városi költségvetés stabilitását. Az én vízióm, hogy a város számláján minden pillanatban lennie kell 200-300 millió dinárnak, ezzel építve tekintélyét, és bizonyítva erejét, mert egy ilyen városnak, mint Szabadka, erősnek kell lennie.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Hamarosan körforgalom épülhet a Majsai hídnál Szabadkán. Ezáltal megoldódhat a város egyik legnagyobb közlekedési problémája. Elfogadták ugyanis a Majsai hídtól nyugatra terjedő terület részletes szabályozási tervét. Ez a városnak egy dinárjába se fog kerülni, lévén, hogy a vasútfejlesztési projekt keretein belül valósul meg, mondta Nágel János, a VMSZ önkormányzati frakcióvezetője.

„Rendezésre kerül a Majsai híd és annak, környéke, az azt jelenti, hogy ott az újonnan megépített vasút fölött egy teljesen új átkelő, új híd fog kiépülni, és annak a hídnak mindkét oldalán egy-egy körforgalom fog kiépülni, ami nagyban növelni fogja a közlekedésbiztonságot az eddigi helyzethez viszonyítva.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút szabadkai részének építési munkálatai során a tervek szerint nemcsak a jelenlegi Majsai híd helyett hoznának létre újat, és építenének ki körforgalmakat, hanem a tervek szerint lennének vasúti aluljárók is, többek között a Koszovói utcában, a biztonságosabb közlekedés és a személyi forgalom zökkenőmentesebb lebonyolítása érdekében. Ezt a rendezési tervet a Szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén az ellenzéki képviselők is megszavazták.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Számos egyéb határozathozatal mellett 42. napirendi pontként elfogadtak egy programot a levegőminőség ellenőrzéséről Szabadka város területén a 2022. és 2023. évre. Miroslav Milojević, Szabadka Polgári Mozgalmának önkormányzati frakcióvezetője szerint a polgárok nincsenek is tisztában azzal, mennyire szennyezett a város levegője, és erről mindenki hallgat.

„A levegő minőségének mérései Szabadkán 2016 és 2020 között azt mutatják, hogy Szabadka levegője rendkívül rossz minőségű. A PM 10 részecskék koncentrációja, amelyek a garaton át a tüdőbe jutnak, nagyon magas értékeket mutat, a másik pedig a PM 2,5 mikronos szálló por, amely a vérkeringésbe is bejut, hatalmas mennyiségben van jelen.”

A szabadkai közvállalatok közép- és hosszútávú fejlesztési stratégiája is megvitatásra került az ülésen, valamint személyi kérdésekről is döntöttek.

A Közügyek vendége Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, korábbi infrastrukturális államtitkár volt, aki a Majsai úti híd újjáépítésén kívül az új körforgalmak, illetve az új aluljárók kiépítéséről, valamint a Szabadkát érintő vasúti fejlesztés menetéről is beszélt.

Szabadka
VKT
Városi Képviselő-testület
Majsai Híd
Stevan Bakić
Nágel János
Miroslav Milojević
költségvetés
zárszámadás

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.