Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megtartották a bunyevác aratóünnepséget Szabadkán

2021.08.16
07:11
2021.08.16
16:00
Forrás
Pannon RTV
A Dužijanca a bunyevác nemzeti közösség egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, amelyet augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartanak.

A Dužijanca az új búzából készült kenyér ünnepe. A bunyevácok ilyenkor az aratás végét, a termést, a közösséget ünneplik. Nagyboldogasszony napján népviseletbe öltözött csoportok vonultak fel Szabadka központjában, az aratópár és a zászlósok vezetésével. A táncosok elmondták, máig lelkesen ápolják őseik hagyományait.

„Számomra fontos, mert egy olyan családból származom, ahol fontosak a hagyományok. Főként most, hiszen már másodszor állhatok itt. Ezzel teljesült a vágyam. Ilyenkor a bandašnak, vagyis a legszebb aratópár férfi tagjának az a kötelessége, hogy átadja az idei búzából készült kenyeret az elnök asszonynak.”

Megkoszorúzták Blaško Rajić plébános, irodalmár városháza előtti mellszobrát, majd az aratópár átadta az új lisztből készült kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének.

„A 2021-es aratóünnepség, ahogyan a koronavírus-járvány előtti időben is, fontos ünnep olyan szempontból is, hogy a négy bunyevác nemzeti ünnepünk egyikének nyilvánítottuk. Nagyboldogasszonynak, aki egyike a fontos katolikus szenteknek, lényeges a szerepe a mi életünkben is, az identitásunk szempontjából. A Dužijanca szimbóluma az új búzából készült kenyér, a legszebb aratópár. ”

A központban megtartott ünnepség megnyitóján beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke is.

„Ez egy különleges év, azért, mert most először ünnepeljük úgy az aratóünnepséget, azaz a bunyevác nemzeti kisebbség ünnepét, hogy megváltozott a város alapszabálya, és a bunyevác nyelvet egyenrangú hivatalos nyelvként ismerik el a szerbbel, a magyarral és a horváttal együtt. A bunyevácok évszázadokon át építették ezt a várost, ahogyan a szerbek, a magyarok, a horvátok és a zsidók is, illetve mindenki más, aki velünk együtt él itt. Ez az ünnep nemcsak az Önöké, a bunyevác nemzeti közösségé, hanem minden jóakaratú szabadkai polgáré is.”

A beszédek után szabadkai, zombori és egyéb vajdasági településekről érkezett tánccsoportok és hagyományápolók mutatkoztak be. A rendezvény népünnepéllyel, közös aratótánccal zárult a város központjában.

bunyevác
Dužijanca
Szabadka
Bunyevác Nemzeti Tanács
Suzana Kujundžić Ostojić
Blaško Rajić
Dr. Pásztor Bálint

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.
15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.