Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megtartották a bunyevác aratóünnepséget Szabadkán

2021.08.16
07:11
2021.08.16
16:00
Forrás
Pannon RTV
A Dužijanca a bunyevác nemzeti közösség egyik legfontosabb nemzeti ünnepe, amelyet augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartanak.
Pannon RTV

A Dužijanca az új búzából készült kenyér ünnepe. A bunyevácok ilyenkor az aratás végét, a termést, a közösséget ünneplik. Nagyboldogasszony napján népviseletbe öltözött csoportok vonultak fel Szabadka központjában, az aratópár és a zászlósok vezetésével. A táncosok elmondták, máig lelkesen ápolják őseik hagyományait.

„Számomra fontos, mert egy olyan családból származom, ahol fontosak a hagyományok. Főként most, hiszen már másodszor állhatok itt. Ezzel teljesült a vágyam. Ilyenkor a bandašnak, vagyis a legszebb aratópár férfi tagjának az a kötelessége, hogy átadja az idei búzából készült kenyeret az elnök asszonynak.”

Megkoszorúzták Blaško Rajić plébános, irodalmár városháza előtti mellszobrát, majd az aratópár átadta az új lisztből készült kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének.

„A 2021-es aratóünnepség, ahogyan a koronavírus-járvány előtti időben is, fontos ünnep olyan szempontból is, hogy a négy bunyevác nemzeti ünnepünk egyikének nyilvánítottuk. Nagyboldogasszonynak, aki egyike a fontos katolikus szenteknek, lényeges a szerepe a mi életünkben is, az identitásunk szempontjából. A Dužijanca szimbóluma az új búzából készült kenyér, a legszebb aratópár. ”

Pannon RTV

A központban megtartott ünnepség megnyitóján beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke is.

„Ez egy különleges év, azért, mert most először ünnepeljük úgy az aratóünnepséget, azaz a bunyevác nemzeti kisebbség ünnepét, hogy megváltozott a város alapszabálya, és a bunyevác nyelvet egyenrangú hivatalos nyelvként ismerik el a szerbbel, a magyarral és a horváttal együtt. A bunyevácok évszázadokon át építették ezt a várost, ahogyan a szerbek, a magyarok, a horvátok és a zsidók is, illetve mindenki más, aki velünk együtt él itt. Ez az ünnep nemcsak az Önöké, a bunyevác nemzeti közösségé, hanem minden jóakaratú szabadkai polgáré is.”

A beszédek után szabadkai, zombori és egyéb vajdasági településekről érkezett tánccsoportok és hagyományápolók mutatkoztak be. A rendezvény népünnepéllyel, közös aratótánccal zárult a város központjában.

bunyevác
Dužijanca
Szabadka
Bunyevác Nemzeti Tanács
Suzana Kujundžić Ostojić
Blaško Rajić
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.