Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megújul a Szabadkai Városi Könyvtár homlokzata

2021.09.24
21:03
Forrás
Pannon RTV
Érdekes történelmi és művészettörténeti tények a könyvtár homlokzatáról, és Szűcs Balázs, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója mesélt arról, mely épületek várnak még felújításra Szabadka központjában.

A napokban megkezdődik a Szabadkai Városi Könyvtár homlokzatának a felújítása. Amikor még tavaly novemberben megrongálódott az egyik Atlasz-szobor, a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben azt nyilatkozták, hogy újabb omlások is történhetnek. Ezután kezdtek források után kutatni, majd Szabadka Város 18 millió dinárt nyert a szerbiai Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium pályázatán, hogy felújítsák az ország legrégebbi könyvtárának homlokzatát.

Pannon RTV

Már folynak az előkészületek, épülnek az állványok a Szabadkai Városi Könyvtár homlokzatának felújításához. A munkálatok ellenére a könyvtár továbbra is nyitva áll az olvasók előtt. Szeptembertől átálltak az egész napos nyitva tartásra, sőt már szombatonként reggel 8-tól 13 óráig is lehet könyvet kölcsönözni. A három kölcsönző osztályon kívül a tudományos osztályt is igénybe vehetik a tanulók és a kutatni vágyók, ahol a diplomamunkájukat, disszertációiakat is elkészíthetik.

Brezovszki Tamara, könyvtáros, digitalizácós osztály: „Nagyon fontos, hogy nemrég elkészült a könyvtárnak egy új részlege, egy új olvasóterme, sok számítógéppel felszerelt részlege, a digitalizációs osztály, hogy minden régi és ritka könyvet, érdekességet digitalizált formában az olvasóink meg tudjanak ismerni. Ezek hamarosan felkerülnek a számítógépeinkre, a honlapunkra.”

Pannon RTV

A szabadkai Városi Könyvtár épületét Raichle Ferenc álmodta meg 1895-ben, és egy évvel később már meg is épült. A neobarokk stílusú épület kezdetben a Nemzeti Kaszinónak adott otthont, és csak 1953-ban költözött bele a városi könyvtár. Irodalmi érdekesség, hogy ebben az épületben játszódik Kosztolányi Dezső Pacsirta című regényének néhány jelenete.

Dragan Rokvić, az intézmény igazgatója elmondta, hogy októberre, a könyvtár alapításának évfordulójára átadják rendeltetésének az új olvasótermet, amely már egy teljesen új, modern épületrészben kapott helyet: „A városi könyvtár folytatja az épület rendezését Pásztor Bálintnak köszönhetően. Ő intézkedett a tavasz folyamán, és 18 millió dinárt kaptunk a homlokzat felújítására. A térre néző homlokzatra gondolok, és szerintem két-három nap múlva - mivel az állványok már elkészültek - megkezdődnek a munkálatok az épület homlokzatán. Mint ismeretes, az olvasóterem decemberben elkészült, de a tűzvédelmi törvény módosítása miatt szükség van még néhány csatlakozóra. Ezek a csatlakozások a víznyomásra vonatkoznak és a füstelvezető rendszerre. A város szintén elkülönített 3 millió dinárt erre a célra, és éppen a napokban befejezzük a használati engedély megszerzésével kapcsolatos munkát.”

Az igazgató hozzátette, a homlokzat befejezése után további felújításokra lesz szükség. Elmondta, hogy folytatni szeretnék azt az elképzelést, miszerint a modern elemek harmonikusan kapcsolódhatnak a régivel. Mindenképpen szeretnék megóvni, megőrizni a kulturális örökséget, Raichle Ferenc ópuszát, emellett a 21. századi elvárásoknak is eleget kívánnak tenni.

Szűcs Balázs, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója mesélt arról, mely épületek várnak még felújításra Szabadka központjában.

Szabadkai Városi Könyvtár
felújítás

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.