Ugrás a tartalomra

Megújul a törökbecsei Népkönyvtár

2021.05.20
13:19
2021.05.20
13:31
Forrás
Pannon RTV
A könyvtár három helyiségét újítják fel Törökbecsén. A Népkönyvtár olvasótermét és kiállítótermét is felújítják, valamint egy digitalizálásra alkalmas helyiséget is kialakítanak.

A munkálatok a Népkönyvtár főépületének emeletén, valamint a melléképületében zajlanak. Vladimir Davidović, a Népkönyvtár igazgatója elmondta, hogy az olvasóterem számítógépekkel lesz felszerelve. Ez lehetőséget biztosít majd arra, hogy a könyvtárban eddig digitalizált történelmi, kulturális iratokhoz, plakátokhoz, régi térképekhez, fényképekhez hozzáférjenek a látogatók, mivel a féltőn őrzött papír alapú gazdag tárlat darabjai nem kölcsönözhetőek.

Az anyagok digitalizálását tavaly nyáron kezdték meg, amit mindenképp folytatni szeretnének. Ezért döntöttek úgy, hogy idén a melléképület egyik helyiségét erre a célra újíttatják fel. A folyamat további sikeres folytatásához, korszerű berendezésekre is szükség lenne, amire a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárságnál pályáznak.

Az emeleti kiállítóteremben orosz sarkot alakítanak ki. Ezzel állítva emléket a településen 1920-tól 1931-ig működő Harkov Intézetnek, amely leányiskolaként és kollégiumként működött. Törökbecsén a két világháború között mintegy háromszáz orosz nemzetiségű polgár élt. Emléküket, úgy mint a Tolsztoj családét, mivel Vladimir Tolsztoj a világhírű orosz író Lev Nyikolajevics Tolsztoj unokája 1917 után Törökbecsén telepedett le, ebben a teremben őrzik majd.

A törökbecsei Népkönyvtár három helyiségének felújítására 157 ezer dinárt fordít az intézmény.

Törökbecse
Népkönyvtár
Vladimir Davidović

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.