Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Megújult az első világháborús emlékmű és a szoborpark Bácskossuthfalván

2018-11-28
16:52
2018-11-28
18:09
Forrás
Pannon RTV
Kiszélesítették a Kossuth-szobor körüli térköves sávot, járdát burkoltak, több új padot és szemetest helyeztek el, illetve reflektoros megvilágítást, kamerás megfigyelőrendszert is kapott a park.

A magyar kormány 24 millió forinttal támogatta a felújítást. A helyi közösség és a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából új játszótéri elemek várják a gyerekeket.

Bácskossuthfalva központi parkja teljesen megújult. Az első világháborús emlékmű és a Kossuth szobor körül szép, rendezett tér várja úgy a megemlékezőket, mint a pihenni vágyókat. Lestár Antunović Karolina, Bácskossuthfalva: „Nekem tetszik az ötlet, hogy fel lett újítva a parkunk, megemlékezés az őseinkről, egy megtiszteltetés az utókornak, hogy szépen felújították. Örülök annak, hogy a játszóteret is, mivel kisgyerekemmel sokat járunk a játszótérre, örülök, hogy oda is tettek új játékszereket és azt is kibővítették.”

Kiss Erzsébet, Bácskossuthfalva: „Nagyon sokat jelent, nagyon szép és gondolom, hogy mindenkinek tetszik és a kívülállónak is, aki nem idevaló, látja, hogy tényleg rendbe van téve, gondozva van minden, ez a szép park meg tényleg nagyon szép, örülünk neki, mindenki, nem csak én, hanem Moravicán minden lakos.”

Az emlékmű 1943-ban készült el. Névtábláján 239 áldozat neve olvasható, az újabb kutatások szerint az áldozatok száma meghaladja a háromszázat. 1945-ben az akkori hatalom a lebontásáról döntött, de végül megelégedtek a domborművek bevakolásával is. A vakolatot 2000-ben a helyi ifjúság lebontotta, ennek nyomait szándékosan meghagyták a felújítás után is.

A bácskossuthfalvi első világháborús emlékművet a felújítás során megtisztították, valamint koszorútartó oszlopokat is elhelyeztek előtte. Az emlékmű mellett az idevezető sétány és járda is megújult, valamint padokat, szemeteseket, világítást és kamerákat is kihelyezek. Seffer Attila, tanácselnök, Bácskossuthfalva HK: „A magyar kormány támogatásával sikerült felújítanunk, 24 millió forint állt rendelkezésünkre, ez nem csak az emlékmű felújítását ölelte fel, hanem a központi parkunkat is eléggé szépen sikerült felújítani, a Kossuth szoborhoz vezető sétányt teljes mértékben sikerült kiszélesítenünk.”

A játszótér felújítását a helyi közösség 230 ezer dinárral támogatta, a Magyar Nemzeti Tanács pedig jóvoltából 400 ezer dinár értékben érkeztek új elemek.

Bácskossuthfalva
emlékmű

Most

07:30, Frissítve: 07:38

Itt az afrikai meleg

Rendkívül magas hőmérsékletre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Egyes helyeken ma a csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 fokot is. Erős UV-sugárzás lesz napközben.
21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.