Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Melegítve csak a szárma jó!

2022.10.29
16:41
2022.10.29
17:54
Forrás
Pannon RTV
Több mint ötezer látogatója volt a topolyai Szármafesztiválnak.

A főzőversenyre 107 csapat nevezett be, akik Vajdaságból, Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból és Romániából érkeztek. Gasztroudvar, ügyességi játékok, gyerekprogramok, koncertek is várták a Szármafesztivál vendégeit.

Már kora reggel serényen tekerték a savanyúkáposzta-levelekbe a tölteléket a csapatok a topolyai Szármafesztiválon. Fridrik Blanka, diák, Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon, Topolya: „Először is, átvettük a ledarált húst, és ahhoz vágtunk fel a fokhagymát és vereshagymát, utána beízesítettük borssal, paprikával, sóval, és utána csak a göngyölítés maradt hátra.”

A hagyományos receptek mellett vegán módon is készült töltött káposzta. Dió, hajdina, rizs, gyökérzöldségek, vörös- és fokhagyma került a töltelékbe. Nagyabonyi Luca, Zenta: „A különlegesség igazából a lében van, mert teszünk bele paradicsomlevet, füstölt paprikát, aszalt szilvát és tökmaglisztet, és ettől kicsit besűrűsödik, különleges íze lesz.”

A főzőversenyt ezúttal is két kategóriában írták ki: lehet klasszikus szármát, valamint különlegeset is főzni. Az ételeket szakmai zsűri értékelte. Ments András, zsűrielnök: „Ezt mindenki kiválóan főzi, hisz otthonról gyakorlatilag a nagymamáink, szüleink révén ez folyamatosan ettük, szinte nemzeti étellé válik. Nagyon fontos, hogy az ízvilága ne tartalmazzon ízfokozó anyagokat, hanem maradjunk meg a hagyományos ízeknél.”

A Szármafesztivált kilencedik alkalommal szervezték meg Topolyán, amely nagy tömegeket vonzott idén is. Tölgyesi Huba, szervező: „2019-ben döntöttünk rekordot, akkor 115-116 csapatunk volt, az idén pedig visszatértünk, 107 van az idén, tehát visszatértünk a régi kerékvágásba, sok csapat van, sokan főznek, egy nagyon szép gasztro- és kézműves kiállításunk van.”

Igazi közösségépítő rendezvény a Szármafesztivál - mondta Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője. „3-4 olyan nagy rendezvény van itt a városnap mellett, amelyre kíváncsiak az emberek, amelyet várnak, amelyre el szeretnének jönni, és ezért fontos az, hogy a Magyar Összefogás lista jelöltjei, akik el tudnak jönni, azok itt legyenek ma, beszélgessünk az emberekkel, találkozzunk, nem feltétlenül a politikáról, hanem a mindennapjainkról, hiszen valamilyen formában a Magyar Nemzeti Tanács a mindennapjainkat határolja be, tehát nincs olyan vajdasági polgár, aki valamilyen formában ne kapcsolódna a Magyar Nemzeti Tanáccsal és annak tevékenységével.”

Azok sem maradtak szárma nélkül, akik nem főztek. Vásárolni is lehetett a finomabbnál finomabb töltött káposztákból. Borlovagavató, könyvbemutató, káposztatartó verseny, gyerekprogramok és koncertek is színesítették a programot. A rendezvényt a Topolyai Termelők Egyesülete, a Topolyai Gazdakör, az Origo Egyesület és Topolya Község Művelődési Háza szervezte.

szárma
Szármafesztivál
Topolya
Fremond Árpád

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.