Ugrás a tartalomra
Facebook/Than Emlékház

Mélyüljünk el a kémiai kísérletek és a gyógyszerészet világában!

2020-10-27
12:40
2020-10-27
17:05
Forrás
Pannon RTV
Tehetséggondozó foglalkozássorozatot tartottak az óbecsei Than Emlékházban.

Bár a járványhelyzet miatt a tervezettnél kevesebb volt a program, az óbecsei általános iskolák felsős diákjai most is elmélyülhettek a kémiai kísérletek és a gyógyszerészet világában, de a gyógynövényekkel is megismerkedhettek. A rendezvénysorozat összegzéssel zárult.

Természetes alapanyagokból készült ajakbalzsam, folyékony púder, herbárium és gyömbérsör – egyebek mellett ezek a termékek kerültek ki a diákok kezei közül azokon a műhelymunkákon, amelyeket január óta az óbecsei Than Emlékházban tartottak. A tehetséggondozó program keddi zárórendezvényén az előadók és a diákok összegezték a tanultakat.

Koncz Antónió, 8. osztályos tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Nagyon jó rendezvény, mivel fejlesztik a tudásunkat, és sokkal jobban elkezd érdekelni bennünket ez a tudományág, tantárgy.”

Az óbecsei születésű neves kémikus, Than Károly munkásságához kapcsolódó, Than Károly kezdte, mi folytatjuk elnevezésű program műhelymunkáin Szórád Endre kémiatanár, Pivnički Кúti Kornélia gyógyszerész és Kollár Karolina vegyész foglalkozott a gyerekekkel. Horák Kornél biológiatanárral gyógynövényeket ültettek, teákat készítettek, és egy mentaültetvényre is ellátogattak.

Horák Kornél, biológiatanár, Óbecse: „A természetben ismerkedtünk a növényekkel, herbáriumot is készítettünk a környéken fellelhető gyógynövényekből. Egy külön foglalkozás volt, amikor készítettünk kandírozott gyömbért, és annak a melléktermékét, a gyömbérsört, ami nem alkoholos.”

A Nemzeti Tehetség Program keretében immár harmadik alkalommal megszervezett foglalkozássorozattal a szervezők a tudományos életpályát szeretnék népszerűsíteni a diákok körében. A műhelymunkákon 12 óbecsei felsős vett részt.

Kulcsár Sarolta, elnökségi tag, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Számukra a pályaválasztás már aktuális kérdés. Itt most kicsit betekintést nyerhettek a gyógyszerészek munkájába, a vegyészek munkájába, a biológusok munkájába, és ilyen módon egy valós képet kaphattak arról, ha valaki ilyen pályát választ, akkor mivel fog foglalkozni az élete folyamán.”

A programot az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezte, együttműködő partnere az idén is a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány, támogatója pedig Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő volt.

Óbecse
Than Emlékház
gyógyszerészet
kémia
kísérlet
Pro Scientia Naturae Alapítvány
Than Fivérek Értelmiségi Kör
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Most

18:26

Orbán Viktor: Hétfőn döntések várhatók

Hétfőn várható döntés arról, hogy milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket, és milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre Magyarországon - közölte Orbán Viktor Facebook-oldalán közzétett videójában.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.