Ugrás a tartalomra
Facebook/Than Emlékház

Mélyüljünk el a kémiai kísérletek és a gyógyszerészet világában!

2020.10.27
12:40
2020.10.27
17:05
Forrás
Pannon RTV
Tehetséggondozó foglalkozássorozatot tartottak az óbecsei Than Emlékházban.

Bár a járványhelyzet miatt a tervezettnél kevesebb volt a program, az óbecsei általános iskolák felsős diákjai most is elmélyülhettek a kémiai kísérletek és a gyógyszerészet világában, de a gyógynövényekkel is megismerkedhettek. A rendezvénysorozat összegzéssel zárult.

Pannon RTV/Rácz László

Természetes alapanyagokból készült ajakbalzsam, folyékony púder, herbárium és gyömbérsör – egyebek mellett ezek a termékek kerültek ki a diákok kezei közül azokon a műhelymunkákon, amelyeket január óta az óbecsei Than Emlékházban tartottak. A tehetséggondozó program keddi zárórendezvényén az előadók és a diákok összegezték a tanultakat.

Koncz Antónió, 8. osztályos tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Nagyon jó rendezvény, mivel fejlesztik a tudásunkat, és sokkal jobban elkezd érdekelni bennünket ez a tudományág, tantárgy.”

Pannon RTV/Rácz László

Az óbecsei születésű neves kémikus, Than Károly munkásságához kapcsolódó, Than Károly kezdte, mi folytatjuk elnevezésű program műhelymunkáin Szórád Endre kémiatanár, Pivnički Кúti Kornélia gyógyszerész és Kollár Karolina vegyész foglalkozott a gyerekekkel. Horák Kornél biológiatanárral gyógynövényeket ültettek, teákat készítettek, és egy mentaültetvényre is ellátogattak.

Horák Kornél, biológiatanár, Óbecse: „A természetben ismerkedtünk a növényekkel, herbáriumot is készítettünk a környéken fellelhető gyógynövényekből. Egy külön foglalkozás volt, amikor készítettünk kandírozott gyömbért, és annak a melléktermékét, a gyömbérsört, ami nem alkoholos.”

Pannon RTV/Rácz László

A Nemzeti Tehetség Program keretében immár harmadik alkalommal megszervezett foglalkozássorozattal a szervezők a tudományos életpályát szeretnék népszerűsíteni a diákok körében. A műhelymunkákon 12 óbecsei felsős vett részt.

Kulcsár Sarolta, elnökségi tag, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Számukra a pályaválasztás már aktuális kérdés. Itt most kicsit betekintést nyerhettek a gyógyszerészek munkájába, a vegyészek munkájába, a biológusok munkájába, és ilyen módon egy valós képet kaphattak arról, ha valaki ilyen pályát választ, akkor mivel fog foglalkozni az élete folyamán.”

Pannon RTV/Rácz László

A programot az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezte, együttműködő partnere az idén is a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány, támogatója pedig Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő volt.

Óbecse
Than Emlékház
gyógyszerészet
kémia
kísérlet
Pro Scientia Naturae Alapítvány
Than Fivérek Értelmiségi Kör
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.