Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Mérgezés az óbecsei kutyamenhelyen

2020.06.26
19:09
2020.06.27
16:20
Forrás
Pannon RTV
Befogadócsalád helyett állatorvoshoz került hat kutya az óbecsei menhelyről, kettő nem is élte túl a mérgezést. Évente történik hasonló eset, ezúttal várhatóan bíróságra is kerül majd az ügy.
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Mérgezés után négy kutya lábadozik az óbecsei menhelyen, kettőt már nem tudtak megmenteni az orvosok. Az eset vasárnap történt. A tünetek alapján valószínűleg organofoszfátot ettek a kutyák.

Branka Čordašić, állatorvos, Óbecse: „Hányás, hasmenés, koordinálatlan mozgás, habzó száj – a legtöbb mérgezésnek ezek a tünetei, de a rodenticid nevű méreg esetében, amely roncsolja a vörös vérsejteket, erős és akut anémia is fellép.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Nem először történt mérgezés a menhelyen. Ennek térfigyelő kamerák kihelyezésével lehetne elejét venni - mondják az illetékesek.

Kristina Stepanov, menhelyi gondozó, Komunalac Közvállalat, Óbecse: „Nem a kutyák tehetnek a felelőtlen állattartásról, arról, hogy rendszeresen utcára teszik őket és itt kötnek ki nálunk, és azért sem, hogy a felelőtlen kutyatulajdonosok sok kutyát a menhelyhez vezető úton dobnak ki, amelyek bemennek a tanyákra, ahol kárt okoznak.”
 

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Eddig semmilyen következménye nem volt a hasonló mérgezéses eseteknek. Ezúttal valószínűleg bíróságra kerül majd az ügy.

Željko Plavšić, igazgató, Komunalac Közvállalat, Óbecse: „Reméljük, hogy ezzel sikerül elérnünk azt, hogy az elkövetőket megtalálják vagy legalább elriasszuk azokat, akik azt gondolják, ilyen módon veszélybe sodorhatják a mi munkánkat és az állatok egészségét a menhelyen.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet a napokban akciót indított az interneten, gazdikat keresnek a kutyáknak, a menhely számára pedig pénzadományokat, játékokat, törölközőket, takarókat gyűjtenek.

Gordana Adamov, aktivista, Óbecsei Ifjúsági Szervezet: „Az akcióval a felelősségteljes állattartást szeretnénk népszerűsíteni, meg akarjuk mutatni, mit jelent a felelőtlen állattartás, be akarjuk mutatni a menhelyi kutyákat és a problémáikat, és természetesen otthont keresünk a számukra.”

A 150 kutyára bejegyzett menhelyen jelenleg több mint 200 eb vár befogadóra, szerető gazdira.

mérgezés
Óbecse
menhely
kutyamenhely
kutya
állatorvos
bíróság
Óbecsei Ifjúsági Szervezet

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.