Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Mérgezés az óbecsei kutyamenhelyen

2020.06.26
19:09
2020.06.27
16:20
Forrás
Pannon RTV
Befogadócsalád helyett állatorvoshoz került hat kutya az óbecsei menhelyről, kettő nem is élte túl a mérgezést. Évente történik hasonló eset, ezúttal várhatóan bíróságra is kerül majd az ügy.
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Mérgezés után négy kutya lábadozik az óbecsei menhelyen, kettőt már nem tudtak megmenteni az orvosok. Az eset vasárnap történt. A tünetek alapján valószínűleg organofoszfátot ettek a kutyák.

Branka Čordašić, állatorvos, Óbecse: „Hányás, hasmenés, koordinálatlan mozgás, habzó száj – a legtöbb mérgezésnek ezek a tünetei, de a rodenticid nevű méreg esetében, amely roncsolja a vörös vérsejteket, erős és akut anémia is fellép.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Nem először történt mérgezés a menhelyen. Ennek térfigyelő kamerák kihelyezésével lehetne elejét venni - mondják az illetékesek.

Kristina Stepanov, menhelyi gondozó, Komunalac Közvállalat, Óbecse: „Nem a kutyák tehetnek a felelőtlen állattartásról, arról, hogy rendszeresen utcára teszik őket és itt kötnek ki nálunk, és azért sem, hogy a felelőtlen kutyatulajdonosok sok kutyát a menhelyhez vezető úton dobnak ki, amelyek bemennek a tanyákra, ahol kárt okoznak.”
 

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Eddig semmilyen következménye nem volt a hasonló mérgezéses eseteknek. Ezúttal valószínűleg bíróságra kerül majd az ügy.

Željko Plavšić, igazgató, Komunalac Közvállalat, Óbecse: „Reméljük, hogy ezzel sikerül elérnünk azt, hogy az elkövetőket megtalálják vagy legalább elriasszuk azokat, akik azt gondolják, ilyen módon veszélybe sodorhatják a mi munkánkat és az állatok egészségét a menhelyen.”

Pannon RTV/Lukács Oszkár

Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet a napokban akciót indított az interneten, gazdikat keresnek a kutyáknak, a menhely számára pedig pénzadományokat, játékokat, törölközőket, takarókat gyűjtenek.

Gordana Adamov, aktivista, Óbecsei Ifjúsági Szervezet: „Az akcióval a felelősségteljes állattartást szeretnénk népszerűsíteni, meg akarjuk mutatni, mit jelent a felelőtlen állattartás, be akarjuk mutatni a menhelyi kutyákat és a problémáikat, és természetesen otthont keresünk a számukra.”

A 150 kutyára bejegyzett menhelyen jelenleg több mint 200 eb vár befogadóra, szerető gazdira.

mérgezés
Óbecse
menhely
kutyamenhely
kutya
állatorvos
bíróság
Óbecsei Ifjúsági Szervezet

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.