Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mert a haza nem eladó

2020-10-23
09:01
2020-10-23
16:42
Forrás
Pannon RTV
Mert a haza nem eladó című műsorral emlékeztek az 56-os forradalomra csütörtök este Zentán.

Az eseményt a helyi Mécsvirág együttes és a Musica Sacra kórus alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé.

A megemlékezés a Városháza oszlopcsarnokában kezdődött, ahol Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselője, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Zenta Község önkormányzatának képviselői, valamint a helyi pártok és civil szervezetek tagjai elhelyezték a kegyelet virágait a zentai származású dr. Rajki Márton, az 1956-os megtorlások egyetlen ügyvéd áldozatának emléktáblájánál.

A tiszteletadás a Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol először Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere mondott beszédet. Horváth Sándor költő szavait idézve rámutatott, hogy a haza mi magunk vagyunk, minden tettünkkel, gondolatunkkal együtt. „Éppen ezért valljuk, hogy mindannyiunk feladata, hogy erősítsük a nemzetünket, azon belül pedig a saját közösségünk összetartozását. Bízom benne, hogy itt, a szűkebb környezetünkben is rádöbben egyszer mindenki, hogy közösségünk attól lesz erős és stabil, ha nap mint nap közösen is a legjobb tudásunk szerint dolgozunk ennek megteremtésén.”

A 15 éves jubileumát ünneplő Mécsvirág együttes a nemrég megjelent lemezéről válogatott, és vajdasági költők verseit adta elő. Krnács Erika, előadóművész, Mécsvirág Együttes, Zenta: „Könnyű volt a dolgunk. Tehát olyan verseket válogatni, amelyek rólunk szólnak, a magyar népnek a helytállásáról, arról, hogy hol a helye, hogy otthon kell, hogy legyünk a magunk helyén. A magyar nép mindig is forradalmi nép volt, harcolt a függetlenségéért, a szabadságáért.”

Az esemény főszervezője Zenta Község önkormányzata, valamint a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ volt.

Zenta
megemlékezés
műsor
ünnep
1956
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Czegledi Rudolf
Mécsvirág

Most

19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.