Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Mi történt az oroszlánkölykökkel? - Új igazgató a Palicsi Állatkert élén

2021.10.12
09:49
2021.10.13
11:17
Forrás
Pannon RTV
Szomorú hírek érkeztek szeptember közepén a Palicsi Állatkertből. Elpusztult Kiara, a nőstény oroszlán mind a négy kölyke. Azt nyilatkozták, Kiara túl fiatal volt ahhoz, hogy felnevelje kölykeit, nem volt elegendő teje.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A múlt heti szabadkai VKT ülésen menesztették a korábbi igazgatót és új vezetőséget neveztek ki az állatkert élére. Sonja Mandić ma exkúzív interjút adott a Pannon Televíziónak. Amiből az is kiderül, hogy konkrétan mi történt az oroszlánkölykökkel. 

A megalapításának tavaly 70. évfordulóját ünneplő Palicsi Állatkert mintegy 10 hektárnyi területen terül el, Szabadkától 8 kilométerre. 270 növényfajban és 100 állatfajban gyönyörködhetnek a látogatók, akik Szerbia minden sarkából érkeznek. Júliusban csaknem minden hír arról szólt, hogy az intézményben Kiara négyesikreket hozott napvilágra. Csakhamar többet nem lehetett hallani az oroszlánkölykökről, nagy csend következett. Majd kitudódott, hogy voltak, de már nincsenek oroszlánkölykök. Az akkori igazgató pedig hamarosan lemondott. Szabadka Város Képviselő-testületének utolsó ülésén Sonja Mandić okleveles jogászt nevezték ki a Palicsi Állatkert megbízott igazgatójának.

„Itt vagyunk az oroszlánok ketrece előtt. Idejött kíváncsiságból Kiara is, hogy lássa mi történik itt most. Az a kérdésem, mivel a szabadkaiakat, sőt azt hiszem egész Szerbiát érdekli, mi történt a júliusban született oroszlánkölykökkel?
- Az idén július 16-án született oroszlánkölykeink sajnos hamarosan elpusztultak. Ugyanis 5 kölyök látott napvilágot, amelyek közül az egyik már halva született, négy aznap még élt. Eléggé gyengék voltak, ugyanis szokatlan, hogy ennyi szülessen, pláne, hogy ilyen sok életben is maradjon. Hasonlóan, mint a macskáknál, az oroszlánoknál is, amelyek a nagymacskák családjába tartoznak, működik a természetes kiválasztás, és sajnos kiiktatták az almukat. Az állatkert dolgozóinak minden erőfeszítése mellett, hogy életbe tartsák őket, kiegészítő táplálékkal, pótetetéssel valamilyen módon felerősítsék a kölyköket, hogy egyedül is tudjanak természetes módon tovább táplálkozni, vagyis hogy az anyjuk szoptassa őket. Azonban a kölykök a következő éjszakán elpusztultak. Tehát július 16-án, pénteken születtek. Július 17-én elválasztottuk Kiarát a négy kölykével együtt az épületükbe. Akkor az anyaoroszlán a kölykei mellé feküdt. Természetesen viselkedett, egy kicsit idegesnek tűnt, védelmezte az almát, nehezen, ritkábban feküdt melléjük, holott sűrűbben kellett volna, hogy szoptathasson. Egyik szempontból ez érthető is, hiszen ez volt az első alma, ő még csak tanulja, hogyan is kell, hogy viselkedjen a kölykeivel. Amikor elválasztottuk őket, az volt az állatorvos véleménye, hogy el kell, hogy legyen választva és egyedül kell maradnia a kölykeivel. Sajnos a következő reggel, szombat és vasárnap között, tehát 17-e és 18-a között, vasárnap reggel sajnos, amikor az állatorvos és a dolgozók vizsgálatra mentek, nem találták őket. Az állatorvos már csak a teljes alom pusztulását konstatálhatta, azzal a feltételezéssel, hogy természetes szelekció történt, vagyis a felnőtt egyedek megették a kölyköket.”

„ Mi az eljárás ilyen esetekben? Mit kellett tennie az állatkertnek abban a pillanatban?
- Mivel beharangoztuk, hogy az oroszlánkölykök megszülettek, és ez egy örömteli hír volt abban a pillanatban, és mi is, a nyilvánosság is izgatott volt a hír hallatán. Ebből a perspektívából, és ennyi idő és találgatás után úgy gondoljuk, hogy egyértelműen hibáztunk, amiért nem álltunk magyarázattal a nyilvánosság elé a történtekről. Egyszerűen a belső ellenőrzési eljárás folyamatban volt, akkor a felhatalmazott személy, az igazgató úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra a történteket, míg a belső ellenőrzési eljárás be nem fejeződik.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Palicsi Állatkertnek sok funkciója, rendeltetése van, többek között a környezetvédelem népszerűsítése, a látogatók oktatása, a vadállatok bemutatása. Az elkövetkező időszakban a perzsa leopárdok szaporításának sikerében reménykednek.

A népszerű medvefiút egy Novi Pazari cirkuszból hozták a Palicsi Állatkertbe, nagyon rossz állapotban. Mára már nagy kedvenc, főleg a gyerekek szeretik. Sok család éppen Édest, a barna medvét fogadta örökbe. Egyébként több mint 20 befogadási szerződést írtak alá eddig. Az akció még tart. Magánszemélyek legkevesebb 5000 dinárral támogathatják kedvencüket.

„A medve a nyilvános etetési programunkban szerepel. A látogatók az állatkert honlapján és Facebook-oldalunkon tájékozódhatnak, hogy melyik időszakban etetünk, amelyet időnként megváltoztatunk az állatorvos utasítás alapján, és az időjárás miatt. A legfiatalabb látogatóinknak ez nagyon érdekes.
- Tehát el lehet jönni a megadott időben?
- Akkor jön az állatgondozó is. Természetesen az állat már meg van etetve a megszokott táplálékával reggel és este, amikor ennie kell. Azonban ez a nyilvános etetés az állatkert és egy meghatározott állat promóciója is.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Palicsi Állatkert nemsokára átáll az őszi munkaidejére, hiszen az állatok is hamarabb térnek nyugovóra. Ezért ajánlatos az állatkert honlapján tájékozódni a őszi-téli nyitvatartásról.

Szabadka
Palics
állatkert
Palicsi Állatkert
oroszlán
medve
sakál
fóka

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.