Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mikrobiológiai szaklaboratórium Kamenicán

2021.11.23
17:12
2021.11.23
20:07
Forrás
Pannon RTV
Új mikrobiológiai diagnosztikai szaklaboratóriumot kapott a kamenicai Tüdőbetegségek Intézete. Az egészségügyi intézmény évente több mint 100 ezer különböző eljárást végez egyebek mellett a bakteriológia és az immunológia területén.

A Vajdasági Tüdőbetegségek Intézetén semmilyen felújítás nem történt 1960 óta. Mostantól viszont a legkorszerűbb felszereléssel fognak dolgozni, a legjobb körülmények között.

Dr. Mirjana Hadnađev, a mikrobiológiai diagnosztikai szolgálat vezetője, Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete: „Hálásak vagyunk a tartományi kormánynak, amely felismerte a szükségét, bizalmat tanúsított felénk és pénzeszközöket biztosított, hogy ma ténylegesen elvégezhessük a teljes rekonstrukciót, a tér átalakítását, hogy mára egy modern és kortárs laboratóriummá válhassunk, hogy büszkék legyünk, mint a világ számos nagyvárosa.”

Pannon RTV

Vajdaságban egyébként ez az egyetlen laboratórium, ahol diagnosztizálni tudják például a tuberkulózist.

Dr. Ilija Andrijević, igazgató, Vajdasági Tüdőbetegségek Intézete: „Ami jobb minőségű lesz, hogy gyorsabb lesz a diagnózis, megfelelőbb lesz a betegek kezelése és kevesebbet lesznek a páciensek a kórházban.”

Pannon RTV

A tartományi kormány 68,1 millió dinárt különített el erre a célra.

Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár: „A járvány, azaz a világjárvány nehéz, rendkívül nehéz körülményei között, minden időben elkészült. A tartományi kormány az elmúlt öt évben több mint 440 millió dinárt különített el a Vajdasági Tüdőbetegségek Intézetére.”

Pannon RTV

Az új berendezés mellett a részlegen lecserélték a teljes víz-, villany- és csatornahálózatot, és új szellőző- klíma-, valamint fűtésrendszert is kaptak.

Kamenica
laboratórium
Zoran Gojković

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű