Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Oszkár

Minden általános iskola megmarad Óbecsén

2019-04-25
16:20
2019-04-25
17:28
Forrás
Pannon RTV
A következő négy évre vonatkozó községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport ez irányú javaslatát ma az óbecsei képviselő-testület is elfogadta.

Korábban ugyanez a dokumentum a 64 éves Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta. A fordulat a civilek és a politikusok példátlan összefogásának köszönhető.

„Petőfi örökké!” címmel tartottak március végén iskolanapi ünnepséget az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai. Ekkor már ők is tudták: az iskolára az előzetes tervek ellenére mégsem kerül lakat. Az óbecsei iskolahálózatra vonatkozó új javaslattervet ma fogadta el az óbecsei képviselő-testület. Svetlana Dimić ellenzéki képviselő szerint az elmúlt nyolc év iskolai adatai azt mutatják, hogy a probléma az egész közösséget érinti.

Svetlana Dimić, Csak helyben Polgárok Csoportja, Óbecse: „624 diákkal kevesebb van, ennyi tanulóval rendelkezik jelenleg a legnagyobb általános iskola. Az elmúlt nyolc évben egy teljes iskolát vesztettünk el.”

A Petőfi iskolát korábban azért javasolták bezárásra, mert a 80 százalékban magyar diákokat befogadó tanintézménynek jelenleg a minimumként meghatározott 480 helyett csak 253 diákja van, viszont ők a legkevesebbként kiszabott 16 helyett 20 tagozaton tanulnak. A 64 éves tanintézmény érdekében példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot az óbecseiek. Az iskola megmaradásáért személyesen járt közben Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke annak érdekében, hogy ne kerüljön lakat az intézmény ajtajára, a Szerb Haladó Párt elnökével, azaz Szerbia államfőjével, Aleksandar Vučićtyal is tárgyalt, és a támogatását kérte az ügyben.

Molnár Viktor, elnök, VMSZ óbecsei szervezete: „A törvényi feltételeknek is megfelel minden iskola, így a PSÁI-nak a működése is jelen pillanatban, másrészt pedig a politikum, tehát a VMSZ és a közösség határozott kiállása hozzásegített ehhez az eredményhez.”

Dejan Stanojev igazgató lemondása után a községi képviselő-testület mai ülésén Dejan Terzić korábbi olimpikon kajakozó személyében megbízott igazgatót nevezett ki az óbecsei sportközpont élére.

Óbecse
Községi Képviselő-testület

Most

14:31, Frissítve: 14:40

Új járműveket kapnak a tűzoltók

A Rendkívüli Helyzetek Szektora ebben az évben annyi tűzoltókocsit kap, amennyire nem volt példa az utóbbi évtizedben - jelentette be Nebojša Stefanović ma Pancsován.
14:11, Frissítve: 16:51

Szenteleky Kornélra emlékeztek Szivácon

Szentmisével, koszorúzással és könyvbemutatóval emlékeztek meg Szenteleky Kornélról, a vajdasági magyar irodalom jeles alakjáról Szivácon halálának 86. évfordulóján.

Népszerű