Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban

2021-01-14
15:42
2021-01-14
18:10
Forrás
Pannon RTV
Kiosztották az elismeréseket a Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban pályázat nyerteseinek. A pályázatot a tartományi oktatási titkárság hirdette meg. Vajdaság területéről középiskolák vehettek részt rajta kisfilmekkel.
Pannon RTV/Juhász Géza

A pályázat célja a multikulturalizmus és nemzetek közötti tolerancia szorgalmazása volt a tartomány területén. Az Adai Műszaki Iskola, az ópázovai Vuk Karadžić Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a verbászi Július 4-e Szakközépiskola diákjainak kisfilmjeit díjazták.

Lévai Balázs, Műszaki Iskola, Ada: „A kis csapatunk egy kisfilmet készített a két kultúráról, arról, hogy egy iskolába szerbek és magyarok is járnak. Láthatunk benne magyar és szerb néptáncot is, valamint egy-egy szakácskönyv-bemutatót. Egyikben magyar, a másikban szerb receptek vannak.”

Andrej Simendić, Vuk Karadžić Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Ópázova: „Ezen a felvételen bemutattam a kultúránkat, azaz a népművészetet, valamint bemutattam a legismertebb szlovák íróinkat, költőinket. Ugyancsak be szerettem volna mutatni, hogy állandóan műveljük a szlovák nyelvet és magát a kultúrát is.”

Dancsó Zsófia, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta: „Igazából csak operatőrként segítettem, de úgy érzem kivettem belőle a részemet. Mivel ez volt az első forgatásom, kicsit nehezebb volt a munka, de úgy érzem, hogy jól sikerült.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az előző években a tartományi oktatási titkárság vetélkedőt szervezett "Mennyire ismerjük egymást?" néven, majd táboroztak is a legsikeresebb csapatok. A járványügyi helyzet miatt ez most elmaradt, de helyette megszervezték a pályázatot.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „A mi titkárságunk elsősorban a gyerekekkel, a diákokkal foglalkozik, mivel hogy egyben oktatásügyi titkárság is vagyunk, és ezért tartjuk fontosnak, hogy a diákok már az iskolában is megtanulják azt, hogy mit jelent az, hogy egy többnyelvű, többnemzetiségű környezetben élnek. A nemzeti hovatartozástól függetlenül fontos, hogy ismerjük egymás kultúráját, és természetesen a sajátunkat mindenki a legjobban szereti, de attól még a másét is ismerni kell, és igyekeznünk olyan környezetet kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát.”

A pályázatot a tartományi oktatásügyi titkárság az újvidéki Kulturanova egyesülettel együtt valósította meg. A nyertes alkotások megtekinthetők a titkárság honlapján.

pályázat
multikulturalizmus
sokszínűség
nemzeti
Vajdaság
Újvidék
tartomány
titkárság
oktatás
Szakállas Zsolt
tartományi oktatási titkár

Most

20:32, Frissítve: 21:02

Lassú az oltási folyamat az EU-ban

Az Európai Unióban eddig három oltóanyag kapott hivatalos engedélyt: december 21-én az amerikai-német Pfizer-BioNTech, január 6-án az amerikai Moderna, majd január 29-én a brit-svéd AstraZeneca.
16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.