Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban

2021.01.14
15:42
2021.01.14
18:10
Forrás
Pannon RTV
Kiosztották az elismeréseket a Multikulturalizmus és nemzeti sokszínűség Vajdaságban pályázat nyerteseinek. A pályázatot a tartományi oktatási titkárság hirdette meg. Vajdaság területéről középiskolák vehettek részt rajta kisfilmekkel.

A pályázat célja a multikulturalizmus és nemzetek közötti tolerancia szorgalmazása volt a tartomány területén. Az Adai Műszaki Iskola, az ópázovai Vuk Karadžić Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a verbászi Július 4-e Szakközépiskola diákjainak kisfilmjeit díjazták.

Lévai Balázs, Műszaki Iskola, Ada: „A kis csapatunk egy kisfilmet készített a két kultúráról, arról, hogy egy iskolába szerbek és magyarok is járnak. Láthatunk benne magyar és szerb néptáncot is, valamint egy-egy szakácskönyv-bemutatót. Egyikben magyar, a másikban szerb receptek vannak.”

Andrej Simendić, Vuk Karadžić Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola, Ópázova: „Ezen a felvételen bemutattam a kultúránkat, azaz a népművészetet, valamint bemutattam a legismertebb szlovák íróinkat, költőinket. Ugyancsak be szerettem volna mutatni, hogy állandóan műveljük a szlovák nyelvet és magát a kultúrát is.”

Dancsó Zsófia, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta: „Igazából csak operatőrként segítettem, de úgy érzem kivettem belőle a részemet. Mivel ez volt az első forgatásom, kicsit nehezebb volt a munka, de úgy érzem, hogy jól sikerült.”

Az előző években a tartományi oktatási titkárság vetélkedőt szervezett "Mennyire ismerjük egymást?" néven, majd táboroztak is a legsikeresebb csapatok. A járványügyi helyzet miatt ez most elmaradt, de helyette megszervezték a pályázatot.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „A mi titkárságunk elsősorban a gyerekekkel, a diákokkal foglalkozik, mivel hogy egyben oktatásügyi titkárság is vagyunk, és ezért tartjuk fontosnak, hogy a diákok már az iskolában is megtanulják azt, hogy mit jelent az, hogy egy többnyelvű, többnemzetiségű környezetben élnek. A nemzeti hovatartozástól függetlenül fontos, hogy ismerjük egymás kultúráját, és természetesen a sajátunkat mindenki a legjobban szereti, de attól még a másét is ismerni kell, és igyekeznünk olyan környezetet kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát.”

A pályázatot a tartományi oktatásügyi titkárság az újvidéki Kulturanova egyesülettel együtt valósította meg. A nyertes alkotások megtekinthetők a titkárság honlapján.

pályázat
multikulturalizmus
sokszínűség
nemzeti
Vajdaság
Újvidék
tartomány
titkárság
oktatás
tartományi oktatási titkár

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.