Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Munkába állhatnak a megváltozott munkaképességűek

2019-04-18
17:09
2019-04-18
18:38
Forrás
Pannon RTV
Egy IPA-projekt segít nekik elhelyezkedni Magyarkanizsán és Szegeden.

Lassan véget ér az a Magyarkanizsa és Szeged között létrejött IPA-projekt, amelynek a fő célja a megváltozott munkaképességű személyek munkába állítása volt. Az eredményekről és a sikerekről Horgoson és Magyarkanizsán számoltak be az illetékesek a zárókonferencián.

A 15 hónapig tartó közös munkának köszönhetően Magyarkanizsán 4 megváltozott munkaképességű személy jutott munkahelyhez, emellett 5 mentort is kiképeztek. Szakács Ibolya, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ napközivezetője szerint a témában lenne hova fejlődnie térségünknek. „A munkaadók kevés tapasztalattal és kevés tudással, információval rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, ez az egyik, tehát azt a törvényt, ami Szerbiában hatályos, nem igazán tudják alkalmazni.”

A magyarkanizsaiaknak társpartnere ebben a szegedi-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület volt, akik 15 megváltozott munkaképességű személyt tudtak megfelelő munkahelyhez juttatni. Kartal Árpádné ügyvezető: „Szükség van ilyen típusú projektekre és segítségre a megváltozott munkaképességű embereknek, de nem csak nekik, hanem a leendő munkáltatójuknak is.”

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint a kölcsönös információcsere hiánya okozza a legtöbb problémát a munkavállaló és a munkáltató között. „Maga a tény, az állapot, hogy valaki megváltozott munkaképességű, sokak számára nem ismert, azt gondolják, hogy ezek a személyek - tapasztalatból mondom - kerekesszékhez kötöttek, dehogy! Ez tulajdonképpen nem így van, meg kell ismerni a szélesebb közönségnek ezeket a személyeket is.”

A projekt összköltsége mintegy 100 ezer euró volt, amelyből a képzések és a munkavállalás ösztönzése mellett sikerült a napközikben több foglalkozásokra alkalmas műhelyt is megnyitni. Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa (VMSZ): „A gölöncsérműhely, az üvegház, a szappankészítő-műhely, tehát mindezen aktivitások valóban egy olyan minőségi fejlődést fognak eredményezni az intézményünk életében, ami az ebben a szférában dolgozó, működő és ennek szférának a szolgáltatásait használó fiatalok, és nem csak fiatalok részére egy minőségi előrelépés lesz.”

Fejsztámer Róbert hozzátette, Magyarkanizsa önkormányzata önrészként 600 ezer dinárral járult hozzá a projekt sikeréhez.

megváltozott munkaképességűek
Magyarkanizsa
IPA
munka

Most

Népszerű

Halálos baleset Szabadkán

Súlyos közlekedési szerencsétlenség történt hajnali 2 órakor Szabadkán. Egy személyautó lesodródott az útról, majd egy parkoló teherautónak csapódott. A gépkocsi sofőrje a helyszínen életét vesztette.