Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Munkába állhatnak a megváltozott munkaképességűek

2019.04.18
17:09
2019.04.18
18:38
Forrás
Pannon RTV
Egy IPA-projekt segít nekik elhelyezkedni Magyarkanizsán és Szegeden.

Lassan véget ér az a Magyarkanizsa és Szeged között létrejött IPA-projekt, amelynek a fő célja a megváltozott munkaképességű személyek munkába állítása volt. Az eredményekről és a sikerekről Horgoson és Magyarkanizsán számoltak be az illetékesek a zárókonferencián.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A 15 hónapig tartó közös munkának köszönhetően Magyarkanizsán 4 megváltozott munkaképességű személy jutott munkahelyhez, emellett 5 mentort is kiképeztek. Szakács Ibolya, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ napközivezetője szerint a témában lenne hova fejlődnie térségünknek. „A munkaadók kevés tapasztalattal és kevés tudással, információval rendelkeznek a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban, ez az egyik, tehát azt a törvényt, ami Szerbiában hatályos, nem igazán tudják alkalmazni.”

A magyarkanizsaiaknak társpartnere ebben a szegedi-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület volt, akik 15 megváltozott munkaképességű személyt tudtak megfelelő munkahelyhez juttatni. Kartal Árpádné ügyvezető: „Szükség van ilyen típusú projektekre és segítségre a megváltozott munkaképességű embereknek, de nem csak nekik, hanem a leendő munkáltatójuknak is.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója szerint a kölcsönös információcsere hiánya okozza a legtöbb problémát a munkavállaló és a munkáltató között. „Maga a tény, az állapot, hogy valaki megváltozott munkaképességű, sokak számára nem ismert, azt gondolják, hogy ezek a személyek - tapasztalatból mondom - kerekesszékhez kötöttek, dehogy! Ez tulajdonképpen nem így van, meg kell ismerni a szélesebb közönségnek ezeket a személyeket is.”

Pannon RTV/Csipak Edvin
Pannon RTV/Csipak Edvin

A projekt összköltsége mintegy 100 ezer euró volt, amelyből a képzések és a munkavállalás ösztönzése mellett sikerült a napközikben több foglalkozásokra alkalmas műhelyt is megnyitni. Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa (VMSZ): „A gölöncsérműhely, az üvegház, a szappankészítő-műhely, tehát mindezen aktivitások valóban egy olyan minőségi fejlődést fognak eredményezni az intézményünk életében, ami az ebben a szférában dolgozó, működő és ennek szférának a szolgáltatásait használó fiatalok, és nem csak fiatalok részére egy minőségi előrelépés lesz.”

Fejsztámer Róbert hozzátette, Magyarkanizsa önkormányzata önrészként 600 ezer dinárral járult hozzá a projekt sikeréhez.

megváltozott munkaképességűek
Magyarkanizsa
IPA
munka

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.