Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Munkáltatói igazolás nélkül is fogadják a gyerekeket az óvodákban

2020-06-02
14:18
2020-06-02
16:02
Forrás
Pannon RTV
Június elsejétől munkáltatói igazolás nélkül is részesülhetnek óvodai ellátásban a gyerekek a legtöbb vajdasági iskoláskor előtti intézményben.

Eddig csak azok vihették a gyerekeket az intézményekbe, akik igazolni tudták, hogy munkavégzés miatt nem tudnak rájuk otthon vigyázni. Orvosi igazolás és az oltásokról szóló bizonylat továbbra is kötelező.

többsége, akkor még azonban csak azoknak a szülőknek, akik munkájuk miatt nem tudták másképp megoldani gyermekeik felügyeletét. Hétfő óta azonban már minden gyermek részesülhet óvodai ellátásban. Az intézményekben a védőintézkedéseket betartva várták vissza a napközis és bölcsődés csoportokat, és a továbbiakban is minden szabályt betartanak annak érdekében, hogy megelőzzék a vírus terjedését.

Csorba Kornélia, óvónő, Šumica óvoda, Szabadka: „Feltétel volt előbb a munkahelyi igazolás, valamint az orvosi igazolás. Tehát a kezdeti időszakban mintegy 40 gyermek tért vissza az épületünkbe, az óvodánkba és most június elsejétől ez most már több. Továbbá a munkahelyi igazolásokat nem kérjük a szülőktől, de a szülők továbbra sem jöhetnek be az épületbe.”

Egyelőre a digitális óvoda is megmarad azon gyerekek részére, akik nem járnak be az intézménybe. Veljko Vojnić, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény technikai igazgatója elmondta, fokozatosan térnek vissza a régi kerékvágásba. Május 11-én 1400 ovis tért vissza, hétfőn pedig további 517 gyerek. Mint mondta, a korlátozások fokozatos feloldása a járványhelyzet alakulásával összhangban történik.  Ahhoz viszont, hogy a gyerekeket fogadják, a szülőknek 48 órával előbb értesíteniük kell az intézményt.

„Továbbá, hogy elvégezzék az orvosi vizsgálatot és, hogy bizonylatot, igazolást kapjanak arról, hogy a gyerek egészséges és rendszeresen felvette a védőoltásokat. Amennyiben ezek megvannak, fogadni tudjuk a gyereket, felvesszük az élelmezési listára, tehát készen állunk a fogadásukra.”

A technikai igazgató hozzátette: hétfőn befejeződött a gyerekek óvodai iratkozása a következő évre Szabadkán. Arról még pontos adat nincs, hogy hány magyar ajkú kicsi jelentkezett, de az már összességében látható a számadatokból, hogy mintegy 12 százalékkal több gyerek jelentkezett idén mint tavaly.

Szabadka
gyerekek

Most

12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű