Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Nagy szükség van az önkéntes véradókra

2021.05.19
16:19
2021.05.19
19:53
Forrás
Pannon RTV
Az is adhat vért, aki átesett a fertőzésen vagy felvette a vakcinát. Az illetékesek figyelmeztetnek, egyre nagyobb szükség van vérre. Az Újvidék központjában felállított mobil véradó járműben egész hétvégén várják az önkéntes véradókat.

Fogytán vannak a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet vértartalékai, ezért több helyen is önkéntes véradási akciót szerveztek. Ma Újvidék központjában várták az önkéntes véradókat, délután egy és négy óra között.

A járványügyi helyzet csillapodásával egyre több vérre van szükség, ugyanis lassan, de újraindulnak a műtétek országszerte.

A tizennyolc éves Milica Bošković évek óta a Vöröskereszt önkéntese. Eddig egyszer adott vért.

„Úgy gondolom, hogy ez egy fontos dolog. Aki csak tud, és szeretne, adjon vért. Ez először is egészséges a testünknek, valamint így segíthetünk azoknak az embereknek, akik rászorulnak.”

Strahinja Malin rendszeresen szokott vért adni. Mindig igyekszik rászánni az idejét, mert nagyon fontosnak tartja a segítségnyújtást.

„Nem tudom miért esne bárkinek is nehezére öt percet rászánni a saját életéből arra, hogy valakinek meghosszabbítsa az életét.”

Az egész folyamat nagyjából tíz percet vesz igénybe. Azok is adhatnak vért, akik átestek a koronavírus-fertőzésen vagy felvették a vakcinát - mondják a szakemberek.

Dr. Milana Beronja, orvos, Vajdasági Vérátömlesztő Intézet: „Azok a személyek, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, természetesen adhatnak vért. Ez már a gyógyulástól számított egy hónap után lehetséges azoknak, akiknek enyhe tüneteik voltak, míg azoknak, akiknek tüdőgyulladásuk, és súlyosabb tüneteik voltak háromtól hat hónapot kell várniuk.”

A Sinopharm és Pfizer vakcinákkal beoltottak az oltás után azonnal adhatnak vért, míg az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina felvétele után tizennégy napot várni kell.

Újvidék
Vajdasági Vérátömlesztő Intézet
vakcina
oltás
véradás
önkéntes
véradó
mobil

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.