Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Nagybecskereken megújul az egykori Leánynevelő Intézet kápolnája

2021.07.09
14:52
2021.07.09
16:44
Forrás
Pannon RTV
25 vajdasági templomot restaurálnak a magyar kormány támogatásával. 7 Bánátban újul meg, köztük van az egykori nagybecskereki Leánynevelő Intézet kápolnája is.

Áldásos tevékenységükkel Nagybecskereken mély nyomot hagytak a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek, ma a Boldogasszony Iskolanővérek. Szathmáry Karolina és Szathmáry Sámuel adományának köszönhetően a Leánynevelő Intézetükben 1880-tól 1944-ig nevelték a leányokat. Az épületet államosították, majd néhány éve visszaszármaztatták. Magyar állami támogatással felújították és újra leánykollégium működik benne. Hamarosan felújításra kerül a kápolnája is.

Pannon RTV/Juhász Géza

Rácz Mária Gizella nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti vezetője: „A kápolnát 2005-ben javítottuk. Már akkor a torony volt nagyon rossz állapotban, de az egész templom. Egyebek mellett ablakokat cseréltünk. Most a legnehezebb, hogy mikor építették, javították a visszakapott épületet, akkor nem csukták be a mesterek, és befolyt az egész. Életveszélyes, ha odamegyünk, potyog a fejünkre minden. Tehát nem használhatjuk.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Amellett az épület szigetelését is el kell végezni. Rácz Mária Gizella nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek bánáti vezetője: „Ami nagyon zavar bennünket, ez a nagyon erős salétrom. Hiába 2005-ben meszeltük, hiába, már dúrja le a vakolatot, újra kellene meszelni és most nagyon jól jött a magyar államtól a támogatás, hogy át tudjuk vágni a falakat, és így be tudjuk szigetelni.”

Az iskolanővérek bíznak benne, hogy az elkövetkező másfél-két év alatt sikerül elvégezni a legfontosabb munkálatokat, de a továbbiakban is azon munkálkodnak majd, hogy megőrizzék mindazt, amit az elmúlt 141 év alatt megteremtettek Nagybecskereken.

Nagybecskerek
Leánynevelő Intézet
restaurálás
magyar kormány
Rácz Mária Gizella

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű