Ugrás a tartalomra

A nagybecskereki Ipari Szakiskola 1964/66-os generációjának találkozója (videó)

2016-08-27
16:11
Megtartották tegnap Nagybecskereken a helyi Ipari Szakiskola 1964/66-os generációjának találkozóját
Megtartották tegnap Nagybecskereken a helyi Ipari Szakiskola 1964/66-os generációjának találkozóját. A Székesegyházban szentmisén emlékeztek tanáraikra és osztálytársaikra, akik már nincsenek az élők sorában.Ötven év után először találkozott a nagybecskereki Ipari Szakiskola 1964/66-os korosztályának magyar osztálya. Vegyes osztály volt, amelyben különböző szakmákat tanultak, lányok és fiúk egyaránt. Horváth Pál, szervező: „Voltak fodrászok, hentesek, szobafestők, üvegesek, kőművesek, ácsok - építészeti szakon voltak jobban - voltak szőnyegszövők meg hálószövők. Az osztályban 37-en voltunk.”Az élet szétszórta őket a világ minden tájára. Gyömbér Mária, Ausztrália: „Emlékszem, nagyon jó osztály volt, az biztos. Összetartók voltunk nagyon. És azóta nem találkoztam velük.”Osztályfőnökük Muladi István volt. A találkozón Turinszki Irén helyettesítette, aki ebben az iskolában kezdte tornatanári pályáját. Néhány évvel volt csak idősebb első tanítványainál. „Mégis szót fogadtak. Szépen elfogadtak, mondhatom. Én is viszonoztam nekik – jó jegyeket adtam, mivel jó viselkedtek.”ipari szakiskolából kikerült végzősök később az életben helyt álltak, bárhova is kerültek. Csonka János, Németország: „Jó mesterekkel dolgoztam. Bemutatták, hogy kell dolgozni. Mindezt átfogtam. Németországban ugyanúgy fölvállaltak rögtön mesternek, és dolgoztam náluk 44 évet.”Eljutottak a világ minden tájára, de nem felejtették el, hogy honnan indultak és hol a hazájuk. Gyömbér Kálmán, Ausztrália: „Nagy örömmel jövünk haza. Igaz ritkán, messze vagyunk és a távolság eltávolít bennünket az itteni hazánktól. Itt születtünk, ide vágyunk vissza.”A szentmisét Tietze Jenő nyugalmazott apostoli protonotárius mutatta be. Fellépett az Emmanuel kamarakórus és a muzslyai Don Bosco ifjúsági kórus is.
Nagybecskerek
osztálytalálkozó

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.