Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

A nagybecskereki vállalkozók 95 százaléka igényelte az állami támogatást

2020.08.18
16:08
2020.08.18
16:17
Forrás
Pannon RTV
A cégek megmaradása függött attól, hogy kapnak-e segítséget az államtól.
Pannon RTV/Idei Sándor - illusztráció

Nagybecskerek Város területén csaknem 4,5 ezer bejegyzett kisvállalkozás van. 95 százalékuk élt a lehetőséggel, és igényelte a szerb kormány által kínált támogatást. A koronavírus-járvány a családi vállalkozásokat is nagyban veszélyezteti.

Pannon RTV/Idei Sándor

Egyedi bútorokat és különféle fakonstrukciókat gyártanak Meleghy Zoltán 2002 óta működő műhelyében. A járvány ellenére nem álltak le a munkával. „Nagyon féltünk, hogy minden le fog állni. Szerencsénkre egyelőre nem állt le, mert úgy látszik, hogy az emberek sokan otthon maradtak, és talán most jutott eszükbe, hogy lehetne felújítani egyet és mást. Úgyhogy egyelőre munkánk van, ami persze nem jelenti azt, hogy ez így fog folytatódni.”

Pannon RTV/Idei Sándor - illusztráció

A szerb kormány támogatása sokat jelent a kisvállalkozások fennmaradása szempontjából. A felmérések szerint a családi vállalkozások vannak a legnagyobb veszélyben. Kiss Izabella, vezérigazgató, Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete: „Családok függnek a helyzettől, és nagyon nehezen fognak talpra állni. Az elemzéseink alapján több mint 90 százaléka érintett. Legsúlyosabban érintettek azok a szektorok, amelyek események szervezésével foglalkoznak. Itt kiemelném külön a menyasszonyruhás szalonokat, emellett kis kézművesek, akkor a vendéglátóipar és a turizmus.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A kormány támogatásának nem az a lényege, hogy a munkások megkapják a minimálbért, hanem az, hogy az adott vállalkozás túlélje a válságot és megmaradjanak a munkahelyek - tette hozzá a szakember. Kiemelte, az első krízishullám után a vállalkozások 10 százaléka mondta azt, hogy lesz munkaerő-leépítés, további 10 százalék pedig, hogy gondolkodik róla, és hogy az ősz folyamán – ha nem változik a helyzet – sajnos felmondásokat kell, hogy adjon.

Pannon RTV/Idei Sándor

A válságkezeléssel kapcsolatban a Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete tíz javaslatot küldött az illetékes minisztériumnak, a kormánynak, valamint a nagybecskereki önkormányzatnak.

Nagybecskerek
állami támogatás
válságkezelés
vállalkozók
asztalos
Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete
Kiss Izabella

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.